Bejött a magyar gazdák számítása: ez a növény lehet az idei év nagy nyertese

Bejött a magyar gazdák számítása: ez a növény lehet az idei év nagy nyertese

Bár a kukorica és a búza nagyon sokáig közel azonos méretű vetésterülettel rendelkezett Magyarországon, a tavalyi nagy aszály hatására idén mintegy 12 százalékkal kisebb területen vetettek kukoricát a magyar gazdák. Az év nagy kérdése volt, hogy milyen lesz az idei termés, és hogy bejön-e azoknak a számítása, akik idén is kitartottak a kukorica mellett, vagy azoknak lesz igazuk, akik kevesebbet vetettek belőle. Az Agrárszektor által elvégzett gyors felmérés az előbbi álláspontot látszik igazolni: az általunk megkérdezett gazdák döntő többsége arról számolt be, hogy toxinmentes, jónak mondható eredmények születtek, bár idén is voltak olyanok, akiknek kevesebb szerencséjük volt a kukoricával.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Míg az előző években mintegy 1 millió körüli hektáron vetettek kukoricát a magyar gazdák, a 2022-es történelmi aszály és az annak következtében fellépő gyenge eredmények hatására idén jelentős csökkenés volt megfigyelhető a kultúra vetésterületében. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) tavaszi mezőgazdasági munkákról készített jelentése szerint 2023-ban összesen 871 ezer hektárt tett ki a kukorica vetésterülete, ami mintegy 12%-os visszaesésnek felelt meg. Ez, noha jelentős, még mindig szakemberek által korábban becsült 10-30%-os csökkenési skálán belül volt, ráadásul annak is a kedvezőbb végén

EZ IS ÉRDEKELHET

A tavalyi év sokak számára figyelmeztetés volt

A vetési munkálatok befejeztével az év nagy kérdése természetesen az lett, hogy kinek lesz igaza: azoknak, akik a tavalyi aszályt és a katasztrofális hozamokat intő jelnek vették, és csökkentették a kukoricatermesztésük volumenét; vagy pedig azoknak, akik bíztak abban, hogy két egymást követő évben nem üthet be ugyanaz a mennykő. A kérdés annak fényében különösen releváns volt, hogy a búza, az árpa és a repce terméseredményei, bár mind jobbak voltak az előző évinél, végül alulmúlták a gazdák várakozásait, ahogy arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kukorica tekintetében amúgy meglehetősen bizakodóak voltak a szakemberek és a gazdák. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szeptemberi jelentése szerint az uniós adatok azt mutatták, hogy Magyarországon jelentősen javult a szemes kukorica várható termésátlaga: a 8,20 tonnás hektáronkénti átlagtermés 17%-kal magasabb az elmúlt 5 év átlagánál és 140%-kal haladja meg a tavalyit. De milyen eredmények is születtek az aratás végére? Az Agrárszektor ennek járt utána.

A Fejér vármegyei Enyingi Agrár Zrt. idén a siló másodvetéssel együtt a tavalyihoz képest kisebb területen, összesen 2300 hektáron vetett kukoricát, de mostanáig még nem sikerült befejezni a betakarítást, még több mint 500 hektár van hátra - mondta el kérdésünkre a vállalat növénytermesztési főágazatvezetője, Szilárdi József. A szakember tavasszal arról számolt be, hogy a vetés után az állományok jó állapotban voltak, és ez - szerencsére - egészen mostanáig kitartott: a hektáronkénti hozamokról azt lehet mondani, hogy átlagosan valamivel 10 tonna fölött vannak. A növénytermesztési főágazatvezető kiemelte, hogy amint egy tároló megtelik, egy akkreditált laborral bevizsgáltatják benne a termést. Szilárdi József büszkén jelezte, hogy az eddigi vizsgálatok alapján a betakarított és betárolt tételek mind toxinmentesnek bizonyultak.

Zala vármegyében a Baki Agrocentrum Kft.-nél ebben az évben is 300 hektáron vetettek kukoricát, amit időben el tudtak végezni, ahogy korábban megtudhattuk Németh Zoltántól, a vállalat növénytermesztési ágazatának vezetőjétől. A szakember elmondta, hogy idén a terveknek megfelelően október utolsó két hetére hagyták a kukorica betakarítását, és épp az előző nap, október 25-én fejezték be a munkálatokat. Németh Zoltán arról is beszámolt, hogy kifejezetten jó lett a termés, hektáronként nettó 11-15 tonna között volt a szórás, az üzemi átlag pedig 13,2 tonna/hektár lett. A minőségre se lehet panasz, nem lett toxinos, nincs sok tört szem, jó minőségű takarmánykukoricát sikerült betakarítaniuk idén - jelezte a vállalkozás növénytermesztési ágazatvezetője.

A Hajdúböszörményi Mezőgazdasági Zrt.-nél 250 hektáron vetettek kukoricát idén, ugyanakkora területen, mint egy évvel korábban. Boda István, a vállalkozás termelési igazgatóhelyettese kérdésünkre elárulta, hogy a betakarításnak még nem értek a végére, de a vetésterület 80%-án már elkészültek az aratással. A szakember szerint az első mérések alapján, vagyis kombájnnyers állapotban 8-13 tonna közötti hozamokkal számolhatnak hektáronként. A termés minőségét illetően a Hajdú-Bihar vármegyei vállalkozás termelési igazgatóhelyettese úgy fogalmazott, hogy nincs vele semmi baj, nem jelentkezett sem toxin, sem pedig más probléma.

Ennél sötétebb a kép a Csongrád-Csanád vármegyei HÓDAGRO Zrt.-nél. Égető Sándor, a vállalat növénytermesztési főmérnök-helyettese korábban elmondta, hogy idén fővetésben 450 hektáron, másodvetésben pedig 370 hektáron vetettek kukoricát, és a betakarítás mostanra be is fejeződött a földeken. A szakember kérdésünkre kifejtette, hogy az a termés, amit be tudtak takarítani idén, 5 tonnát tesz ki hektáronként, a környéken pedig 3-6 tonna/hektár körüli termésátlagok születtek. Égető Sándor beszélt arról is, hogy idén kénytelenek voltak a kukorica java részét lesilózni. Szemesterményként tehát oda lett a kukorica idén a vállakozásnál, szilázsként azonban jó minőségű takarmányt tudtak előállítani. A növénytermesztési főmérnök-helyettes úgy fogalmazott, hogy ez ugyan veszteség, de jelenleg könnyebb szemes kukoricát vásárolni, mint szilázst, és mivel nekik van állattenyésztésük idén, így erre fogják fordítani a szilázst.

De lesz-e hol tárolni ezt a rengeteg kukoricát?

A hazai gabonaraktárak már augusztusban tele voltak az előző évi készletekkel és a frissen betakarított kalászos terméssel. A piac ugyanakkor a nyár végére meglehetősen leült, és nem lehetett tudni, hogy milyen ütemben fog kikerülni a raktárakból az akkor betárazott termés, márpedig nemsokára a végéhez fog érni a kukorica és a napraforgó betakarítása is. Kérdés tehát, hogy lesz-e elég kapacitás az idei termés betárolására?

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezzel kapcsolatban Szilárdi József elmondta, hogy az EAG Zrt.-nél nincs elég tárolókapacitás, ezért is nem végeztek még az aratással. Németh Zoltánk elárulta, hogy a Baki Agrocentrum Kft. idén saját terményt még nem adott el, de sokan hozzák hozzájuk a kukoricájukat. A szakember hozzátette, hogy az aratás végére a tárolókapacitások kihasználtsága közel 100%-os lesz. Boda István kérdésünkre úgy fogalmazott, hogy a Hajdúböszörményi Mezőgazdasági Zrt.-nél a tárolás terén a nincsenek fennakadások, és bizonyos korlátokon belül a helyi termelőknek bértárolást is vállalnak. Égető Sándor elmondta, hogy az alacsonyabb terméshozamok miatt a HÓDAGRO Zrt.-nél nincs probléma a tárolókapacitással.

Összességében elmondható, hogy a kukorica beigazolta az előzetes várakozásokat, és mind mennyiségben, mind minőségben kiváló eredmények születtek. A legtöbb helyen egyelőre a tárolással sincsenek problémák, sokan bértárolást is tudnak vállalni a környező gazdák számára. Ez később azonban még változhat, éppen ezért nagyon fontos lenne, hogy beinduljon a piac.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?