Óriási bizonytalanságban a magyar gazdák: sokan félnek, nem tudni, mi lesz

Óriási bizonytalanságban a magyar gazdák: sokan félnek, nem tudni, mi lesz

agrarszektor.hu
Nagyon emlékezetes év lesz 2023 a magyar gazdálkodók számára. A klímaváltozásból adódó időjárási anomáliák, a globális világ gazdasági és politikai hatásai nem kerülték el Magyarországot sem, soha nem látott bizonytalanságot, szélsőséges gazdálkodási környezetet teremtve a mezőgazdasági termelők számára. Ennek eredményei pedig a kukoricatermesztésben is megjelentek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A magyar gazdák helyzetét sok tényező befolyásolta a közelmúltban - írja közleményében a Vitafer. Elég, ha csak kettőt kiemelünk: az időjárást és az orosz-ukrán konfliktust. Az időjárás meghatározta a termelés mennyiségi eredményét, a háború hatásai pedig a megtermelt áru árát és keresletét. Az időjárást nem lehet befolyásolni, a gazdaságok megpróbálnak hozzá igazodni. A változó és kiszámíthatatlan gazdasági környezet viszont felemelhet, de tönkre is tehet gazdákat, akár rövid idő alatt is. Ezen tényezők pedig a kukoricatermesztésben is jelentősen kirajzolódtak.

Ezek a gazdák járhattak jól 2022-ben

2022-ben rekord magasságokba szökött a kukorica piaci ára. Tonnánként 130 ezer forintos, vagy akár magasabb áron is lehetett értékesíteni. A piaci hírek azt sejtették, hogy lesz ez még több is. Emellett őszre drasztikusan emelkedni kezdett a műtrágyák ára is. Akár 4-5-szörösére is, az egy évvel korábbihoz képest. A hírek pedig e téren is további emelkedést vetített előre, ráadásul hiányok sem voltak elképzelhetetlenek. Ezt követően azonban fordulat állt be.

Jól járhatott az, aki jó érzékkel vagy kénytelen-kelletlen 130 ezer forintos tonnánkénti áron eladta a kukoricáját, de nem volt pénze megvenni a 400 ezer forintos műtrágyát. Az viszont nem járt szerencsésen, aki nem értékesítette ilyen áron, bízva a magasabb eladási árban, emellett még magas áron műtrágya beruházást is végrehajtott

- mondta Nagy László, a Vitafer Hungária Kft. kereskedelmi vezetője, aki hozzátette, hogy senki sem gondolta, hogy drasztikusan visszaesik majd a műtrágya ára, valamint ezzel egyidőben sajnos a terményárak és a kereslet is mélypontra kerül. Ez utólag derült csak ki, és alapvetően meghatározta a 2023-as év gazdálkodását.

2023 is különleges év a kukoricatermesztéseben

Magyarországon 2023-ban nagyságrendileg 800.000 hektár volt a vetésterület. Ez az utóbbi évek csökkenő tendenciájához képest is igen kevésnek mondható.

Ennek oka, hogy a rossz terméseredmények a kalászosok és a napraforgó irányába tolták el a vetésforgót. A kukoricatermelés eredményességét, hasonlóan a többi növényhez, képtelenség egy sémára meghatározni idén, de még csak hasonlóra sem lehet

- hangsúlyozta a Vitafer Hungária Kft. kereskedelmi vezetője. 2023-ban kisebb, de nem elhanyagolható szerepe volt az időjárásnak és a belőle fakadó terméseredményeknek. Ezzel szemben nagyobb jelentőséggel bírtak az input anyagok bekerülési költségei, valamint a megtermelt javak értékesítési árai. Nagy szerencse, hogy 2023-ban a szárítási költség minimális, és a kukorica toxinos fertőzése sem volt jellemző.

Mi várható 2024-ben?

Pontos jövőképet felvázolni most senki nem tud és nem is mer. A gazdálkodók hangulata gyakran nagyon pesszimista, nem ritkán határozottan félnek 2024-től. Várhatóan, amin csak lehet, spórolni fognak.

Jövőre az input árak zöme nem vagy alig fog változni lefelé szerintem. Kivételt képez ez alól a műtrágya, ahol jelenleg nagyságrendi csökkenés tapasztalható a tavalyi árszinthez képest. Az elodázható beruházásokat várhatóan el kell halasztani, a költségeket az adottságokhoz és a pénzügyi lehetőségekhez kell igazítani. Ez sajnos azt fogja jelenteni, hogy a növényen fognak takarékoskodni a termelők, kockáztatva a termés mennyiségét, bízva az időjárás kegyelmében

- emelte ki Nagy László, a Vitafer Hungária Kft. kereskedelmi vezetője, hozzátéve, hogy az időjárásra hagyatkozni kizárólag pedig nagy kockázatot jelenthet. A kockázat csökkentése érdekében a lombtrágyák használata és jelentősége újra előtérbe kerülhet. A nitrogén, foszfor, kálium lombtrágyázással történő kijuttatása esetén a hatóanyag közvetlenül a növény levelén keresztül szívódhat fel. Tudjuk, az alapműtrágyák hatékonyságát csak részben helyettesíti a lombtrágyák használata, de jelentősen támogathatja a növény egészségét és megfelelő fejlődését, jóval kisebb költségszinten. Fontos az is, hogy vásárlás előtt szaktanácsadást kérjünk, tájékozódjunk a legideálisabb megoldásokról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?