Rekordközeli kukoricatermés jöhet Amerikában

Rekordközeli kukoricatermés jöhet Amerikában

agrarszektor.hu
Elemzők és gazdálkodók szerint a valaha volt második legnagyobb kukoricatermés lehet idén a betakarítást követően az Egyesült Államokban. Mindez annak is köszönhető, hogy a júliusi esőzések átsegítették a termést a kritikus fejlődési fázison, ellensúlyozva a szezon eleji szárazságot és a forró nyári hőmérsékletet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Rekordközeli kukoricatermést várnak idén Amerikában a termelők és az elemzők is, és jól is jönne az Egyesült Államoknak, ha növelni tudná a hazai készleteket, csökken ugyanis a kereslet - és így az export is - az amerikai kukorica iránt, aminek a hatalmas brazíl kukoricatermés az oka. Jelenleg ugyanis úgy tűnik, hogy  várhatóan megelőzi az Egyesült Államokat Brazília, és a világ legnagyobb kukoricaszállítója lehet - írja a Reuters.

Júliusban 18 százalékkal csökkent a kukorica ára a június végi csúcshoz képest Amerikában, az egyre javuló termőhelyi feltételek ugyanis nagyban befolyásolták a piacon, ráadásul a szezon eleji aszálykárok sem voltak olyan súlyosak, mint amire számítani lehetett. Ehhez hozzájárult az is, hogy az amerikai kukorica 90 százaléka géntechnológiával módosított. 

A vetőmagban alkalmazott technológiával a kukorica sokkal jobban kitartott, mint azt az emberek várták. Emiatt is úgy gondolom, hogy összességében valószínűleg tisztességes vagy jó termésünk lesz

- mondta Drew DeSutter, aki a családjával mintegy 4000 hektáron gazdálkodik Illinois nyugati részén.

Elemzők arra számítanak, hogy az amerikai kormány pénteken esedékes havi jelentésében 384,44 millió tonnára csökkenti a hazai kukoricatermelésre vonatkozó idei előrejelzését a júliusban becsült rekordmagas, 389,14 millió tonnáról. Ha ez valóban így lesz, akkor minden idők második legnagyobb kukoricatermése várható Amerikában a 2016-os 384,47 millió tonna után. Az átlagos terméshozamot hektáronként 11 tonnára becsülték az idén, ami minden idők negyedik legnagyobbja lenne.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma által a heti jelentésekben jónak vagy kiválónak minősített kukorica aránya 4 százalékponttal emelkedett júliusban, amikor a termés nagy része a középnyugati termő államokban a terméshozamot meghatározó beporzási szakaszon túl volt. Az előző 30 évben mindössze hat alkalommal emelkedett júliusban a kukoricatermés minősítése a jó és kiváló közé. Ugyanakkor a gazdák és a elemzők szerint a korai szárazság még mindig okoz némi terméscsökkenést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06