Ezzel a növénnyel tarol Magyarország a világon: rengeteg terem belőle itthon

Ezzel a növénnyel tarol Magyarország a világon: rengeteg terem belőle itthon

agrarszektor.hu
Magyarország élen jár a napraforgó-termesztésben. Európa- és világszinten is magasak a hozamaink. Ez nem néhány szerencsés évjáratnak, hanem a gazdálkodásunk intenzitásának köszönhető. A gazdálkodók azonban tovább keresik a hozamnövelés lehetőségét. Van, aki a tápanyagutánpótlás szintjét emeli, van, aki tőszám növelésével próbálkozik, van, aki a tenyészidőt igyekszik nyújtani vagy optimalizálni korai vetéssel, és persze ne feledkezzünk meg az egyre nagyobb termésre képes hibridek vetéséről sem. A hozamnövekedés mellett azonban a napraforgó magassága is sok esetben nő. Ezt célszerű kordában tartani. A túl magas állomány könnyebben megdőlhet. Nehezebb és kisebb hatásfokú a teljes növénymagasságnál elvégzett növényvédelmi munka is. Itt segít a legújabb innováció, az új napraforgó növekedésszabályozó technológia.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A technológiában alkalmazott új növényvédő szer a gombaölő piraklostrobin, valamint a növekedésszabályozó prohexadion-Ca és mepikvát-klorid hatóanyagok kombinációját tartalmazza. Dózisa 1,2-2,0 l/ha, de az elmúlt évek magyarországi vizsgálatai alapján 1,5 l/ha a legköltséghatékonyabb dózis. Efölött a hatékonyság már nem nő számottevően. A napraforgó egy szártagos állapotától a virágzásig permetezhető. A kezelés amellett, hogy véd a legfontosabb gombák ellen, csökkenti a magasságot, serkenti a gyökérnövekedést, növeli a fotoszintézist és a stressztűrést. Ahhoz azonban, hogy a maximális regulátorhatást elérjük, pontosan a napraforgószár intenzív megnyúlásának elejére kell a kezelést időzítenünk - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ez jellemzően 50-60 cm-es magasságnál kezdődik, amikor már van 2-3 megnyúló szárköz a levélemeletek között, és a bimbó megjelenik a hajtáscsúcsban a legfiatalabb levelekkel együtt (BBCH 51-es stádium). A tökéletes kezelés elvégzésére 7-10 napunk van. A pontos időzítés fontosabb, mint a dózis! Túl korai kezeléskor a növényeknek nincs elég levélfelületük a szükséges mennyiségű hatóanyag felvételére, és a hatás nem tart ki az intenzív megnyúlás időszakáig. Kései kezelés esetén a hosszirányú növekedést serkentő hormon, amelynek képzését gátolni akarjuk, olyan nagy mennyiségben van jelen, hogy a végleges növénymagasságot nem tudjuk jelentősen befolyásolni, még a dózis emelésével sem! A napraforgóban engedélyezett növekedésszabályozót mindig a vele egy dobozban forgalmazott hatásfokozóval együtt kell alkalmazni. Ez biztosítja, hogy a regulátorhatás azonnali és erőteljes legyen. Nélküle szintén jelentős mértékben csökken a várható hatás.

EZ IS ÉRDEKELHET

2023-tól a gazdálkodóknak - a repce regulátorozásához hasonlóan - lehetősége van a napraforgó növekedésénék szabályozására is. A közelmúltban engedélyezett napraforgó növekedésszabályozó-kezelés a teljes technológiában a klasszikus első gombaölő szeres kezelés helyére kerül. Levéltrágyákkal és rovarölő szerekkel kombinálható. Segítségével egy alacsonyabb, dőlésnek és stressznek kevésbé kitett állományt kapunk, ami a virágzásig védett a legveszélyesebb gombás fertőzésektől. A gombaölő kezelést azonban ekkor meg kell újítani!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?