Veszélyben a magyar napraforgó: csak így menthető meg a termés

Veszélyben a magyar napraforgó: csak így menthető meg a termés

agrarszektor.hu
Már régóta nem volt olyan időjárás a napraforgó virágzásakor, mint amilyen most tapasztalható. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a gazdák a megfelelő módon védjék a növényeiket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A normál vetésidőben elvetett napraforgó-állományok a virágzás fázisában vannak, a tányérok most érik el végleges méretüket, és lassan lefelé fordulnak. A növények fejlődése a kedvező időjárásnak köszönhetően nagyon gyors, az állományok magasak - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A regulátorozott növények méretbeli különbsége jól látható, így ezek az állományok biztosan alkalmasak a hidas permetezőkkel való kezeléshez.

A csapadékos, párás időjárás és az időszakosan nedves növények a 20 Celsius-fok fölötti hőmérséklettel párosulva ideális környezetet teremtenek a növénypatogén gombák számára. Ez a környezet segíti a fehérpenészes szártő- és tányérrothadás (Sclerotinia sclerotiorum), a fekete szárfoltosság (Leptosphaeria lindquistii), az alternária (Alternaria helianthi és A. helianticifiens) levélen, száron, és tányéron megjelenő fertőzésének megjelenését, és még számos egyéb károsító gomba kifejlődését. A napraforgó legnagyobb termésveszteségét a tányéron fellépő, rothadást okozó gombás betegségek idézhetik elő. A jelenlegi időjárás pedig kifejezetten alkalmas ezeknek a gombáknak a fertőzéséhez, felszaporodásához.

Éppen ezért itt az idő a napraforgó tányérvédelmére! Ezzel a védekezéssel el lehet érni azt, hogy a napraforgótermés biztonságban legyen a betakarításig. Amikor a termést szeretné megvédeni az ember, akkor a lebókoló tányér hátuljára kell a gombaölő szert preventív jelleggel kijuttatni, ahonnan a betegségek az esetek nagy százalékában kiindulnak. További kockázatot jelentenek a viharok, jégverések által okozott sebzések, melyek fertőzési kaput nyitnak a kórokozóknak. Ilyen esetben is hasznos a gombaölő szeres védekezés elvégzése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?