Disznótápként használt növény lehet az új szuperélelmiszer Magyarországon?

Disznótápként használt növény lehet az új szuperélelmiszer Magyarországon?

agrarszektor.hu
A klímaváltozás miatt a hazai gasztronómia is átalakulhat, méghozzá drasztikusan. Éppen ezért komoly szemléletváltás kell a magyar konyhákban, olyan élelmiszerekből kell főzni, amelyek a meleg, száraz éghajlaton is megteremnek. Olyan, eddig lebecsült szuperélelmiszerek kerülhetnek majd a figyelem középpontjába, mint a kendermag vagy a cirok, amit régen még a malacoknak adtak. A jövőben a szezonzöldségek szerepe is fel fog értékelődni, és a menzák réme, a főzelék lehet a következő időszak nagy nyertese

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szatmári Feri - akit a legtöbben Főzelékes Feriként ismernek - és Mautner Zsófia osztotta meg gondolatait a témával kapcsolatban. Zsófi kifejtette, az a céljuk, hogy javítsanak a klasszikus magyar étel eléggé megtépázott renoméján.

A főzelék a hétköznapi magyar konyhának az egyik legikonikusabb fogása, de szegénynek nagyon rossz a marketingje. Ezért tettek is régen... Mind a ketten azt képviseljük, hogy a főzelék az nem a régi, csirizes menzafőzelék, ahol egy lisztes pudingban úszik három zöldborsószem, hanem a főzelék egy zöldséges egytálétel, ami arról az adott zöldségről szól

- magyarázta a gasztroblogger, aki Ferinek is segített elkezdeni főzelékes karrierjét. Elmondásuk szerint már több mint 10 éve inspirálják egymás újragondolt, főzelékes receptjeit - írja a Pénzcentrum.

Valamennyi részem volt abban, hogy már nagyon sok étteremben ott vannak ezek az újragondolt, átalakított, megreformált főzelékek, a vidéki háztartások nagyon sok konyhájában biztos, hogy az én főzelékemet, meg a Zsófi főzelékeit főzik az emberek. Nyilván a szüleink generációja, vagy a mi generációnk, aki a menzás főzeléken nőtt fel, ott már picit nehezebb azért ízlést formálni. Szerintem a következő generáció, harmincasok, huszonévesek, akik sokkal tudatosabban étkeznek, vásárolnak, főznek otthon, tudatosabban használják a zöldségeket. Ők már ezeken az újhullámos főzelékeken fognak szocializálódni, nekik ez lesz a főzelék

- mondta Feri.

Tényleg ezek lehetnek a jövő szuperételei?

Az ízletes főzelékek mellett környezettudatosság és az alkalmazkodás is kiemelt szerepet kap, hiszen a klímaváltozással együtt az otthoni főzés is gyökeresen meg fog változni. Ez pedig a gasztroblogger szerint elhozhatja a főzelékek új aranykorát. Nyáron például szerveztek egy olyan kampányt, amiben azokat a tápanyagban gazdag fehérjedús élelmiszereket, zöldségeket, gabonákat mutatták meg, amik majd a magyar talajon az elkövetkezendő évtizedekben meg fognak teremni. A cirok, amit régen gyakorlatilag a malacoknak adtak, egy jövőbeli szuperélelmiszer lehet. A csicseriborsó, az édesburgonya, a homoktövis és a kendermag pedig szintén ebbe a kategóriába tartozhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?