Rengeteg a félreértés a glutén körül, de mi az igazság?

Rengeteg a félreértés a glutén körül, de mi az igazság?

Az elmúlt években a kenyérfélék egyfajta ősellenséggé lettek kikiáltva, magas szénhidrát- és gluténtartalmuk miatt. Márpedig ez utóbbira az emberek egy része érzékeny, így ezek fogyasztása súlyos következményekkel járhat számukra. De amíg a szénhidrátokat és azok működését már meglehetősen jól ismerjük, a gluténnel kapcsolatban rengeteg még a félreértés és tévhit kering. De mi is az igazság? Az Agrárszektor ennek járt utána.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bár ezt sokan nem tudják, fehérjéket nemcsak az állati eredetű élelmiszerek, a húsok és a tejtermékek tartalmaznak, hanem a gabonák is. Igaz, a növényi fehérjék külön-külön nem teljes értékű fehérjék, mert nem tartalmaznak minden, az élethez szükséges aminosavat. A gabonafehérjék és egyébként más növényi fehérjeforrások, például a hüvelyesek azonban éppúgy alkalmasak lehetnek a szükséges fehérjebevitel biztosítására, mint a vegyes étrend, így változatos táplálkozás mellett nincs szükség étrendkiegészítésre - olvasható a Qubit oldalán.

De mi is az a glutén valójában?

A portál összefoglalójában kitért arra is, hogy a glutén két részből tevődik össze: a gliadinból, ami a molekula alkoholban oldható része és a gluteninból. A két összetevő közösen alakítja ki a glutén hálós szerkezetét, és együtt adnak rugalmasságot és textúrát a gluténtartalmú élelmiszereknek (kenyereknek, tésztáknak, péksüteményeknek). A különböző liszteknek eltérő gluténtartalmuk lehet, és ez befolyásolja, hogy mire lehet őket használni: egészen más lisztre van szükség a tésztákhoz, mint a süteményekhez.

A kenyérnek annak gluténtartalma - más néven sikértartalma - ad tartást. A glutén maga ugyanis vízben nem oldható, de megköti a vizet, és rugalmassá, nyújthatóvá teszi a tésztákat. A kelesztés során gázok képződnek a tésztában, a glutén pedig ezeknek is ellenálló textúrát hoz létre a kenyérben, vagyis emiatt lesz a frissen sült kenyér kívül ropogós héjú, belül pedig puha és lukacsos. A textúrát azonban nemcsak maga a glutén és annak mennyisége határozza meg, hanem az adalékanyagok, a kelesztés időtartama, az élesztő mennyisége és az, hogy milyen eljárással készítették a kenyeret. Az ismét divatba jött kovászolással a kenyér íze és szerkezete is más lesz, mint az élesztőkkel készült kenyéré.

Kiket nevezünk gluténérzékenyeknek?

Az emberiség egy része azonban nem képes lebontani a glutént, a szakirodalom őket nevezi cöliákiásnak, vagy lisztérzékenynek. Ezekre az emberekre az jellemző, hogy még az alacsony gluténtartalmú ételek is súlyos reakciókat válthatnak ki belőlük. Ez leggyakrabban emésztőrendszeri tüneteket jelent, de a kevésbé tipikus tünetek között szerepelnek a bőrtünetek, sőt a neurológiai és pszichés problémák is. Számukra a jelenlegi ismereteink szerint csak a szigorúan gluténmentes étrend lehet a megoldás. Vannak ugyanakkor olyanok is, akiknél úgynevezett nem cöliákiás gluténérzékenységet (NCGS) állapítottak meg. Azok, akik nem cöliákiásak, de a gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztása kellemetlen tüneteket okoz nekik, jellemzően egyre nagyobb számban kezdik el kizárni az összetevőt az étrendjükből, tehát korlátozzák a búza, az árpa, a rozs és az esetleg szennyezett zab fogyasztását. Bár a cöliákiára és a nem cöliákiás gluténérzékenységre jelenleg még nincsenek gyógymód, a gluténmentes élelmiszerekből már komoly választék létezik. Ezekkel kapcsolatban az Agrárszektor megkérdezte a szakértőt.

Melyek a legismertebb gluténmentes élelmiszerek?

Horváth Judit, a Mentes Kovászműhely Facebook-csoport alapítója - aki saját recepteket fejleszt, erről könyveket ír, valamint tej- és gluténérzékenyeknek tart mentes főzőtanfolyamokat - kérdésünkre elmondta, hogy a gluténmentes gabonák vagy magok több csoportra oszthatók, mint például a valódi gabonák (kukorica, zab, rizs), valamint az úgynevezett álgabonák (quinoa, hajdina). A legfőbb gluténmentes gabonák a rizs, a kukorica, a zab és a hajdina, de ezek mindegyikének megvan a maga termesztési körülményei. A zab például keresztszennyeződhet, ha nincs megfelelő távolságban a gluténtartalmú gabonáktól, ezért Ausztráliában nem is lehet semmit gluténmentesnek jelölni, ami zabot is tartalmazhat - magyarázta a szakember. Horváth Judit beszélt arról is, hogy emellett vannak olyan gabonafélék, amelyek kevésbé ismertek és elterjedtek Magyarországon (és Európában), miközben a belőlük készült liszt gluténmentes. Ilyen például az afrikai gabona, a teff, amiből egy rozskenyér jellegű állagot lehet kihozni, mindenféle adalék nélkül, illetve a cirok - különösen a fehér cirok -, amit hazánkban jellemzően állati takarmánynak használnak, pedig az emberi étkezésben is lenne helye.

A hazai rizstermelést illetően Horváth Judit a Nagykun 2000 Mezőgazdasági Zrt.-t hozta fel példaként, akik a termesztés teljes vertikumában jelen vannak, így a rizs termelésétől a feldolgozáson át a csomagolásig minden folyamatot maguk végeznek, ezért a termékeik csomagolásán rajta lehet a gluténmentes jelző. A másik, gluténérzékenyek számára fontos hazai vállalkozás a Magic Mills Kft. lehet, akik cirokból készített mentes termékeket forgalmaznak. A szakember ugyanakkor rámutatott, hogy a gluténmentes gabonák közül voltaképp egyik se terjedt el még Magyarországon.

Arra a kérdésre, hogy előfordulhat-e Magyarországon, hogy olyan élelmiszerekre is kiteszik a gluténmentes jelzőt, amelyekre ez nem igaz, Horváth Judit úgy felelt, hogy ilyen esettel ő még nem találkozott. A szakember kifejtette, hogy ezeket az élelmiszereket jellemzően több ellenőrzésnek is alávetik a hatóságok, így ha valaki megpróbálna trükközni, az hamar lebukna. A gluténmentes termékeknél azonban mindig van egy határérték, amelyen ha az adott termék belül marad, mentesnek minősül. Olyan viszont előfordulhat, hogy valaki érzékenyebb, és még ez a határértéken belüli gluténtartalom is kiváltja belőle a fentebb említett reakciókat.

Horváth Judit beszélt arról is, hogy a sütőipar gluténmentes szegmensében jelenleg szinte mindenki gluténmentes lisztkeverékekkel foglalkozik, amit viszont egyéb adalékanyagokkal és keményítőkkel turbóznak fel, hogy el tudják érni a szükséges puha állagot. A keményítő miatt azonban ezek a kenyérfélék nagyon gyorsan ki tudnak szárazni. De mivel a legtöbb ember, aki felnőttként lett diagnosztizálva, nem akar lemondani a fehér kenyérről, ezért az ágazat olyan termékeket hoz létre, amelyek ennek megfelelnek. Az emberek viszont nem néznek, nem keresnek utána, hogy mit is jelent ez a kondíció, milyen étrenddel lehet megoldani, és hogy milyen gluténmentes alternatívák vannak.

Ennél sarkosabb véleményt fogalmazott meg Patay Gábor, a Cservölgy Major egyik alapítója. A szakember szerint valójában nincs olyan betegség, hogy gluténérzékenység, mert ez csupán egy állapot. A szakorvos és gazdálkodó úgy vélte, ez olyankor alakulhat ki, ha például egy komolyabb betegség, vagy az arra elrendelt antibiotikum-kúra során az emésztőrendszerben elpusztulnak a glutén lebontásáért felelős baktériumok. De ilyen hatást tud kiváltani az is, ha valaki egyszerűen csak felhagy a gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztásával. Ha emellé még az ember elkezdi kerülni, vagy kizárni az étrendjéből a glutént, akkor azzal egy hiánytáplálkozást valósít meg, aminek következtében ezek a baktériumok táplálék nélkül maradnak, és tovább csökkenhet a számuk. Patay Gábor szerint ilyen esetben fontosabb lenne a baktériumkészletet újra felépíteni, mert azzal ez az érzékenység csökkenthető lehetne.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06