Komoly döntést hozott a svájci parlament az import libamájról

Komoly döntést hozott a svájci parlament az import libamájról

MTI
A svájci parlament alsóháza csütörtökön elutasította azt a törvénymódosítási javaslatot, amely szerint be kellene tiltani a hizlalt állatokból származó kacsa- vagy libamáj, a foie gras behozatalát az országba. Az alsóház (Nemzeti Tanács) azt azonban megszavazta, hogy a termékeken ezentúl fel kell tüntetni, ha kényszeretetés során előállított zsíros májról van szó.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A foie gras előállítását a módszer kegyetlensége miatt már számos országban betiltották, köztük Svájcban is. Ezen országok egy részében a francia ínyencség importja is tiltott, azonban Svájcban nem, hiszen az országi nyugati részében, a francia ajkú tartományokban a libamáj népszerű ételnek számít.

Philippe Nantermod liberális képviselő a svájci SRF rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy az importtilalom csak elmélyítené a francia és német ajkú svájci lakosság közti ellentéteket. A konzervatív párt képviseletében nyilatkozó parlamenti tag, Martin Haab etikai okokra hivatkozva az importtilalom mellett foglalt állást.

Az állatvédők jelenleg egy olyan kezdeményezéshez gyűjtenek aláírásokat, amelynek célja, hogy népszavazást tartsanak a témában. Amennyiben sikerül 100 000 aláírót összegyűjteniük a tilalom támogatására, akkor ki kell írni a népszavazást. Az aláírásgyűjtést szervező svájci állatvédő szervezet (Alliance Animale Suisse) közlése szerint Svájc évente 200 000 kilogramm libamájat importál.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03