Itt az igazság a tojásról: nem úgy van, ahogy rengetegen hiszik

Itt az igazság a tojásról: nem úgy van, ahogy rengetegen hiszik

Nagy Z. Róbert
A tojás egyik alapélelmiszerünk annak ellenére, hogy a megítélése az idők során sokszor változott. Hol egészségesnek tartották, hol nem, ezért az Agrárszektor most összegyűjtött néhány hasznos tudnivalót erről a népszerű alapanyagról, a tojásról. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tojás jelentős mennyiségű fehérjét és több, mint tíz féle vitamint is tartalmaz. Népszerűségét annak is köszönheti, hogy nagyon sokféleképpen felhasználható, és sokféleképp segíti a konyhatechnikai folyamatokat. Hátránya, hogy eltarthatóságának hossza nem annyira pontosan meghatározható, mint például a csomagolt élelmiszereké, és a romlott tojás igen komoly egészségügyi panaszokat is okozhat.

Egy kutatásban kimutatták, melyben 30-79 év közötti emberek vettek részt, hogy napi egy tojás fogyasztása nemhogy növelné, hanem - épp ellenkezőleg - 11 százalékkal csökkenti a szív-, és érrendszeri betegségek kockázatát. Korábban volt, hogy meggyanúsították a tojást, hogy emeli a koleszterinszintet, de ez a nézet megdőlt. Egy tojás körülbelül 186 mg koleszterint tartalmaz, tehát még szívbetegség esetén is ajánlható a napi egy tojás elfogyasztása, tehát a mértékletesség fontos, de a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás részeként a tojásnak helye van. Egészségünk szempontjából sokkal optimálisabb, ha főzve fogyasztunk tojást, sütés helyett. A főzés élelmiszerbiztonsági szempontból is előnyösebb: így több eséllyel pusztulnak el az esetlegesen benne található patogén mikrobák, és nem kerülnek pluszban zsírok bele, mint sütéskor.

Nem látunk bele: meddig fogyasztható?

Az élelmiszereink és alapanyagaik többségéről könnyű eldönteni, hogy minőségük milyen, fogyaszthatók-e még, hiszen ránézés, vagy szag alapján is információt szolgáltat az állapotáról a termék. A tojással kapcsolatban ez nehezebb ügy, sokáig a kicsit romlott ugyanúgy néz ki, mint amelyik még használható. A héjas tojást, ha nem hűtőszekrényben tároljuk, akkor száraz, hűvös helyen, 70-80 százalék páratartalom mellett, 2-18 fokon várják a felhasználásukat. Tárolása során a tojás ne érintkezzen más élelmiszerrel, mert a héján baktériumok lehetnek - hiszen tudjuk honnan jött ki. A hűtőszekrényben tárolt nyers tojás 3-5 hétig még biztonsággal fogyasztható. Egyes ajánlások szerint a vásárlást követően három héten belül el kell fogyasztani a tojást, mert ezt követően sokkal nagyobb eséllyel találhatók meg benne az ételmérgezéseket gyakran kiváltó baktériumok. Érdemes vásárláskor a dobozokon a csomagolási időt megnézni, és minél frissebbet venni, hiszen nem mindegy hogy az otthoni tárolás előtt még mennyi ideig állt a boltban. A tojások héján feltüntetnek egy termelői kódot, egy nyilvántartási számot, de a vármegye és az állattartó telep kódja is rajta van. E több részből álló kódsor talán legfontosabb eleme az első szám, ami a tartásmódot jelzi. Ezek a következők: 0: ökológiai tartás, 1: szabad tartás, 2: alternatív tartás, 3: ketreces tartási technológia.

A tojásos ételek eltarthatósága

A tojásokat nem kell mindenképpen hűtőszekrénybe tenni, de az eltarthatóságukat növeli, ha az ajánlott 4 fok alatti hőmérsékletben vannak. Fagyasztva a tojás akár évekig is eltartható, ám a lényeg ekkor, hogy ne a héjában fagyasszuk le, hanem abból kiütve, valamilyen fagyálló edényben. A tojást tartalmazó ételeket hűtőszekrényben maximum 3-4 napig tároljuk, később már ne fogyasszuk el. A keményre főtt tojás hűtve maximum egy hétig őrzi meg biztonságosan a minőségét. A már feltört tojások fehérje része csak 2-4 napig áll el a hűtőben, a sárgája mindössze 1-2 napot bír ki minőségromlás nélkül.

Ilyen amikor már nem jó

Ha felütve a tojás állaga más, mint a megszokott, és a szaga furcsa, akkor az már biztosan alkalmatlan fogyasztásra. A héj nyálkássága, vagy penészes bevonata szintén mutatja, hogy már kár is belenézzünk. Nem jó hír, hogy a tojás szalmonella fertőzöttségére semmilyen látható jel nem szokott utalni, ezért figyeljük a ráírt csomagolási-, és lejárati időt. Lássuk be, nem mindig egyszerű megjegezni, melyik tojás mikor került a hűtőbe. Hiszen pont annyira hasonlítanak egymásra, „mint két tojás”. Kipróbált módszer, hogy a friss tojás lesüllyed, az állott tojás lebeg a víz felszínén. Az utóbbi sem biztosan romlott, csak már nem annyira friss. Érdemes a tojásokat- a biztonság kedvéért - egyesével csészébe feltörni, és nem egyből a hozzávalókba beleütni, hiszen így kiszűrhetően a rossz tojások, míg ha megspóroljuk ezt a mozzanatot, akkor lehet, hogy az addig már összeállított alapanyagokat lehet kidobni, ha rájuk került egy záptojás.

Fontos a méretezés?

Tojásokból is vannak kisebbek, és nagyobbak - hiszen nem gyárban készülnek. A legkisebbek és legnagyobbak között akár 20 grammos különbségek is lehetnek. Ez annyiban lényeges, hogy egy recept, ha tíz tojást ír elő, akkor ezekkel a különbségekkel húsz dekagramm eltérés is összejöhet. Az S-es tojás 53 grammnál kisebb, az M-es tömege 53-63 g közötti, az L-es 63-73 között van és az XL nagyobb, mint 73 g. És végül még egy hasznos praktika a tojásról, ami gyakorlatilag egy darab óriási sejt biológiai szempontból: a nyers és főtt tojás úgy különböztethető meg egyszerűen, ha egy sima asztallapon megforgatjuk őket. A nyers nagyon hamar megáll, míg a főtt sokáig forog.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?