Döbbenetes, ami az uborka árával történik Hollandiában

Döbbenetes, ami az uborka árával történik Hollandiában

agrarszektor.hu
A holland és belga üvegházak most váltanak a mesterséges megvilágítással termesztett uborkára, így a következő időszakban az árak emelkedése várható. Spanyolországban az Almería körzetében található árveréseken november elején az uborka kilogrammonkénti ára 1,77 euró ( Ft/kg) volt, ami a hónap közepére 1,48 euróra ( Ft/kg) csökkent.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A BelOrta árverési csarnokban október végén az uborka ára folyamatos emelkedéssel november első hetére 1,22 euró/db ( Ft/db) csúcsot ért el, majd a napi árak még egy hétig 1,10-1,11 euró/db ( Ft/db) között ingadoztak. November 11-étől azonban egy csökkenő trend érvényesült, és 17-ére 89 cent/db-ig ( Ft/db) süllyedt az átlagár. Egy évvel ezelőtt is bekövetkezett ez az átmeneti árcsúcs, ekkor azonban a drágulás egy kicsit később, sokkal mérsékeltebb ütemben történt - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Ugyanez az áralakulás figyelhető meg idén a The Greenery árverési csarnokban is, ahol viszont 70 cent környékén stabilizálódott az átlagár. Ennek a jelenségnek a magyarázata, hogy a holland és belga termesztők ilyenkor állnak át a mesterséges megvilágításra, és a következő hetekben megjelenő tételek a maiaknál már 10-20 centtel drágábbak lesznek.

Spanyolországban az Almería körzetében található árveréseken november elején az uborka kilogrammonkénti ára 1,77 euró ( Ft/kg) volt, ami a hónap közepére 1,48 euróra ( Ft/kg) csökkent. A spanyol import 40-es étkezési uborkát az előző héten a The Greenery árverésein 70-80 cent közötti darabáron értékesítették, de november 16-ára az átlagárak 50-55 cent/db közé csökkentek. Az eggyel kisebb méretkategóriában a 350 g-os uborka ára ennél átlagosan 20 centtel volt alacsonyabb.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?