Itt az újabb brutális drágulás: hamarosan ez az élelmiszer is luxuscikké válhat?

Itt az újabb brutális drágulás: hamarosan ez az élelmiszer is luxuscikké válhat?

agrarszektor.hu
A feje tetejére állt a teljes spanyol olívaolaj piac, ugyanis az olajbogyó és a belőle készült olaj olyan drága lett a hazájában, hogy egyes kiskereskedők már a szomszédos Portugáliából importálják az olcsóbb termékeket. A luxuscikké vált termés ugyanakkor a gazdálkodók számára egyszerre jelent lehetőséget és kihívást.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Spanyolország a világ egyik legnagyobb olívaolaj termelője, amely egyben az egyik legjobb minőségű olajbogyót is produkálja. Ennek ellenére teljesen felfordulni látszik a spanyol olívaolaj piac az utóbbi időszakban - írta meg a Világgazdaság. A zöld aranynak is nevezett olívaolajra ugyanis akkora kereslet jelentkezett világszinten, hogy a termelők egyre többet exportálnak, ami miatt megugrott a belföldre szánt termékek ára. Ez pedig azért lényeges, mert az olívaolaj a spanyol konyha alapja, vagyis a termék fogyasztói árának emelkedése jelentősen megdrágítja az emberek mindennapi életét.

Hatással van-e az olívaolaj piacára az éghajlatváltozás?

A klímaváltozás szerencsére eddig sem befolyásolta jelentősen a spanyol olajbogyó termesztést, és szerencsére attól sem kell tartani, hogy a hatások felerősödése miatt megszűnhet a termelés. Az olajfa ugyanis rendkívül szívós növény, vannak több száz éves példányai is. A terméshozamot azonban megfelelő öntözéssel lehet növelni. Átlagos körülmények közt egy olajfa 40 kilogramm bogyót terem és habár a növénynek nincs szüksége sok vízre, szárazság idején a termésmennyisége lecsökken, különösen akkor, ha a májusi virágzása alatt hőség éri. Ráadásul a szüretelés technikája sem mindegy: manapság ipari gépek rázzák le a bogyókat a fákról, ami egyszerű és gyors megoldás a gazdálkodóknak, ugyanakkor a növények károsodhatnak a durva módszertől.

Hogyan alakul az olívaolaj piaca?

Mivel idén és tavaly az időjárás nem kedvezett az olajfáknak, a kisebb terméshozam miatt az olajbogyó és az olívaolaj árak eleve megugrottak, ráadásul a globális kereslet továbbra is magas irántuk. A profitmaximalizálás érdekében a spanyolok olívaültetvényeket telepítettek az Egyesült Államokba, és még a rivális termelő Olaszországnak is nagy mennyiségben szállítanak olajat. Összességében spanyol olívaolaj fele a tengerentúlra megy.

Az olaszok saját márkájuk alatt árulják a spanyol olajat, így sok fogyasztó azt hiszi, hogy az olaszok és nem a spanyolok a piacvezetők ebben az üzletágban. Ennek ellenére a spanyol mezőgazdászok nem akarják erősíteni a marketingjüket és értékesítési politikájukat

- mondta el Antonio Canadilla, a Cooperativa San Sebastian-Aceites Umbrion szövetkezet elnöke.

A fenti üzletpolitika így feljebb korbácsolja a hazai árakat. Probléma továbbá, hogy a spanyol mezőgazdaság 80%-át elavult üzleti szerkezet jellemzi és csak páran ellenőrzik az egész értékesítési láncot. Pedig azzal nem csak magas árrést, hanem versenyképesebb árakat is szabhatnak.

Rafael Pampillon, a madridi San Pablo CEU egyetem közgazdásza szerint spekuláció is feljebb tornázhatta az olívaolaj árát a spanyol piacon. A zöld arany Franciaországban és Portugáliában lényegesen olcsóbb. A magas árak miatt pedig egyes élelmiszerláncok növelték az olcsóbb importot, főként Portugáliából.

Hogy változott az olívaolaj ára az elmúlt években? 

A Nemzetközi Valutaalap adatai alapján az olaj világpiaci ára meredek emelkedésbe kezdett 2022-ben, az elmúlt egy évben pedig a duplájára drágult. A spanyol olívaolaj ára Magyarországon is megugrott. Ezen valamelyest segíthet, hogy az idei horvát olajbogyó termésátlag kifejezetten jó lett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?