JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!
Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!
Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!
Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
Az EU-ban tavaly Magyarországon drágultak a legjobban a növényi olajok még az élelmiszerár-stop ellenére is. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint az étolaj 13 százalékkal lett olcsóbb 2023-hoz képest. Az átlagbér tavaly szeptember óta lépést tart az inflációval, és a nyugdíjak is többet érnek a boltokban - számolt be róla az RTL Híradó. A világpiacon hónapokig tartó csökkenés után nőni kezdtek az élelmiszerárak, ráadásul a madárinfluenza-járványok miatt a baromfihús jelentősen drágult. Raskó György úgy véli, hogy a világpiacon még körülbelül 4-5%-os élelmiszer-drágulás jöhet.
Magyarországon a gyártóknak vagy a kereskedőknek kell átvállalniuk a megugrott költségeket, ezért a szakértő kisebb áremelkedésre számít. Raskó György az alacsony vásárlóerőt és az inflációt nevezte fő problémának, ezért szerinte csak néhány százalékos áremelés jöhet a magyar boltokban. A KSH 2024-es fogyasztói ár-összehasonlítása alapján idén márciusban a csirkemellfilé 11, míg a sertéscomb 18 százalékkal volt drágább, mint egy évvel ezelőtt.