Megújuló energiákat is hasznosít majd az új szegedi klinikai tömb

agrarszektor.hu
Környezetbarát technológiát és megújuló energiaforrásokat is hasznosít majd a Szegeden most épülő új klinikai tömb, ahol a jelenleg elérhető leghatékonyabb energiatakarékos technológiákat építik be

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tapasztó Sándor a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 265 ágyas klinikai szárny lapos tetőzetének 85 százaléka zöldtetős lesz, így az épület fűtési-hűtési energiaigénye csökken és fenntartása gazdaságosabbá válik. Korszerűsítik a homlokzati ajtókat és ablakokat, különféle árnyékolók alkalmazásával a hő bejutását korlátozzák, így az épület hűtésére sem kell annyit költeni, mint eddig.

Az épület hőenergia ellátását termálvízzel oldják meg, a melegvíz-ellátást a tetőn elhelyezett napkollektorok is segítik, illetve az épület jelentős külső hőszigetelést is kap. A korszerű orvos-technikai felszereléssel is gyarapodó új klinikai épület a fejlesztések által egyedülálló lesz a Dél-Alföldön - tette hozzá. Nemesi Pál, az Aktív Kft.-vel konzorciumban a kivitelezést végző Ferroép Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy már elkészült az épület teljes belső falazása. A beruházás a tervezett ütemben halad, így augusztusban megkezdődhet a műszaki átadás.

A 21,5 ezer négyzetméteres, ötszintes klinikai tömbben tucatnyi egészségügyi osztály, többek között az általános, az ér-, szív- és szervtranszplantációs sebészet kap majd helyet. Az építkezés mellett - a projekt részeként - 4 milliárd forintot meghaladó értékben szerez be új orvosi műszereket és eszközöket az egyetem.

Az uniós támogatással, több mint 12 milliárd forintból megvalósuló beruházás részeként elvégzik a szomszédos, 410 ágyas épületszárny rekonstrukcióját is, az átépítés várhatóan 2014 első negyedévére fejeződhet be.

Eddig 9,6 milliárd forintnyi szerződést kötöttek meg, illetve 2 milliárd forintot költöttek eszközbeszerzésre. A projekt a kormány által meghirdetett önerő-támogatásból is részesült. Tavaly ez az összeg 72 millió forint volt, idén pedig mintegy 190 millió forintra adtak be pályázati anyagot, ennek bírálata jelenleg is tart - hangzott el.

(MTI)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?