Óriási beruházás: a térség legmodernebb lucernafeldolgozója jött létre Szegeden

Óriási beruházás: a térség legmodernebb lucernafeldolgozója jött létre Szegeden

MTI
Közép-Európa legkorszerűbb lucernafeldolgozó-üzemét alakította ki több mint 1,5 milliárd forintból, uniós támogatással a Karotin Kft. Szeged határában - tájékoztatta a cég az MTI-t. A közlemény szerint a beruházás költségeiből 507,24 millió forintot vissza nem térítendő európai uniós támogatás, további 520,95 millió forintot kedvezményes kamatozású kölcsön fedezett.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Karotin Kft. 1992-ben alakult, és mostanra Magyarország legjelentősebb lucernapellet-gyártójává vált. A vállalkozás által használt, az 1970-es években gyártott lucernaszárító mára már elavult, ezért a spanyol Apsia cégtől új, korszerű berendezést vásároltak, ennek üzembe helyezésével áprilisra elkészült Közép-Európa egyetlen, a mai kor igényeinek megfelelő lucernafeldolgozó-üzeme.

A fejlesztés eredményeként csaknem megduplázódik - éves szinte 15-20 ezer tonnára nő - az üzem kapacitása. A vállalkozás lucernapellet mellett már dehidratált lucernabála előállítására is képes, amelyre jelentős a kereslet a Közel-Keleten és Kínában.

A beruházás egyedisége, hogy az új üzem képes a szomszédos biogázüzem füstgáz hőjének hasznosítására, illetve a fejlesztés része egy biomassza tüzelésű kazán is. E két berendezés révén a korábbi rendszerhez képest 35-40%-os fajlagos energia-megtakarítást lehet elérni, így kétszeresére növekvő késztermék-mennyiség mellett csak 10-15%-kal emelkedik majd az üzemi energiaköltség. Ezzel javul a cég versenyképessége és a termékek minősége, csökkennek a fajlagos költségek.

A beruházásnak köszönhetően a jelenlegi 55 munkavállalót foglalkoztató cég dolgozóinak száma hárommal nő. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a magyar magánszemélyek tulajdonában álló Karotin Kft. - az előző évitől mintegy 8 százalékkal elmaradó - 2019-es nettó árbevétele 2,217 milliárd forint volt, ennek 10 százaléka származott exportból. A vállalkozás adózott eredménye 2019-ben - az előző évi több mint kétszerese - 417 millió forint volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?