Megtudtuk: ez lehet a megoldás a magyar földek egyik súlyos problémájára

Megtudtuk: ez lehet a megoldás a magyar földek egyik súlyos problémájára

agrarszektor.hu
A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területére minden évben elkészíti a vízvisszatartási tervet, hogy ezzel előre tervezetten ne csak a tározókban, hanem a csatornákban, holtágakban is vizet biztosítson. A hatóság Facebook-posztjából kiderült, hogy a lehulló csapadék minél nagyobb hányadának helyben tartására törekednek vízkormányzó tevékenységükkel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mint minden évben, idén is elkészítette működési területére nézve a vízvisszatartási tervet a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. A vízkészletek helyben tartását - az év eleji vízbőséget kihasználva - az alábbi helyszíneken és létesítményeknél végzik a szabolcsi szakhatóság szakemberei:

  • A Rétközi-tó gravitációs vízpótlása a Tiszából Felső-Szabolcsban: a legutóbbi tiszai árhullámnak köszönhetően a Rétközi-tóba 2023. január 23-án 14 órán keresztül volt lehetőség gravitációs vízpótlás végzésére. Az így kialakult vízszint (321 cm) elérte, illetve már meghaladja az üzemi vízszintet. A vízpótlás során 1,57 millió m3 vizet vezettek a tározóba.
  • Vízvisszatartás a Beregben: a Beregben a Szipa- és a Csaronda-főcsatorna vízrendszere feltöltődött, elsősorban az ukrán területekről magyar területre - a közös érdekeltségű csatornákon - vezetett belvizekből. Így a belvízrendszerben közel 1 millió m3 víz megtartása történt csatorna medrekben.
  • A Szamossályi-tározó gravitációs vízpótlása a Szamos folyóból a szatmári térségben: a Szamossályi zsilipet 2023. január 22-től két napon keresztül nyitva tartották, így a Szamoson levonult árhullámból 164 ezer m3 vizet sikerült betározniuk. A Szamossályi-tározót üzemi vízszint fölé töltötték, így lehetőség nyílt a Szamossályi-árapasztó-csatornán keresztül vízkormányzással a Gőgő-Szenke-főcsatornán lévő Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő Nagyszekeresi-tározó és a FETIVIZIG kezelésében lévő, évek óta vízhiánnyal küzdő Penyigei-tározó vízpótlására. A tározó töltése jelenleg is folyamatban van. A Nagyszekeresi-tározó már feltöltődött és a Szamossályi-árapasztó medre is telített.
  • A Szamosmenti-tározó gravitációs feltöltése csapadékvízből: a Románia felől érkező csapadékvizet továbbra is az évek óta vízhiánnyal küzdő és többségében szárazon álló Szamosmenti-tározóba kormányozzák, eddig 122 ezer m3 vizet tudtunk betározni.
  • Vízvisszatartás a Nyírségben: a tél folyamán lehullott jelentős csapadékmennyiség ellenére a Nyírségben továbbra sem jelentkezett jelentősebb lefolyás, az összes víz a talajvizeket táplálja, hatására talajvízszint emelkedések tapasztalhatók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?