Igazi szuperélelmiszer terem az erdőkben: ott nő a fákon és aranyat ér

Igazi szuperélelmiszer terem az erdőkben: ott nő a fákon és aranyat ér

agrarszektor.hu
Az emberiségben egyre inkább tudatosul az erdőirtás káros hatása, azonban egyelőre feloldhatatlannak tűnik az ellentét az erdők megtartása és az élelmiszer-termelés földhasználati igényei között. A mezőgazdasági területek iránti kereslet egyébként az erdőirtás legfőbb mozgatórugója, és nagyon úgy tűnik - legalábbis az előrejelzések szerint -, hogy ez fel is fog gyorsulni a következő években.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Stirlingi Egyetem kutatói éveken keresztül gyűjtöttek és elemeztek publikált forrásokból származó adatokat a fentiekkel kapcsolatban. A Proceedings of the National Academy of Science folyóiratban megjelent tanulmányukban olyan ötletet osztottak meg, ami csökkentheti az erdőirtás szükségességét, mi több, ösztönözheti a faültetést. A kutatók szerint emberek milliói számára jelenthetnek értékes táplálékoka a fák mellett termesztett ehető gombák, amelyek pozitív hatással lehetnek az éghajlat-változásra. Az ehető ektomikorrhiza-gombák erdőben történő termesztése hektáronként akár 12,8 tonna szenet is megköthet évente, miközben rengeteg embernek jelenthet tápanyag-forrást - írja a hvg.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ez pedig óriási előny, mert ennek az élelmiszernek az előállítása aktívan hozzájárulhat az éghajlat-változás mérsékléséhez. Ha ezt összehasonlítjuk más nagyobb élelmiszer-csoportokkal, akkor ez az egyetlen, ami ilyen járulékos előnyökkel jár, minden más fő élelmiszer-kategória üvegházhatású gázok kibocsátásával jár a termelés során

- állítja Paul Thomas vezető kutató.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?