Súlyos gondok jöhetnek Magyarországon: beüthet a hiány a takarmányiparban?

Súlyos gondok jöhetnek Magyarországon: beüthet a hiány a takarmányiparban?

Az ukrán gabona okozta zavar talán már senkinek sem lehet meglepő, ugyanakkor számos kérdés vetődik fel esetében. Legyen szó állattartásról, élelmiszeriparról, növénytermesztésről, nagy a bizonytalanság. A takarmányiparról nem is beszélve. A kialakult helyzet ugyanis keveréktakarmány-gyártást érinti talán a leginkább. Az már látszik, hogy ez esetben idén lesz csökkenés, hiszen az állatállományban is volt, főleg a sertéseknél. A szakértők nagyjából 10%-kal kalkulálnak. Ami viszont biztos, hogy kulcskérdés lesz az, hogy az importtilalom meddig fog fennállni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2023-as hazai takarmánygyártási kilátások borúsak. Sok kihívással kell szembenéznünk. Elszálltak az energiaárak, a 2022-es aszály is hatással van még a takarmányiparra, ráadásul a kamatköltségek is az egekbe ugrottak. Az állattenyésztés legnagyobb finanszírozója a takarmányipar. Magas kamatok mellett ez nagy költségemelkedéssel is jár

- tudtuk meg a Magyar Gabonafeldolgozók,Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségtől.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mint mondták, a kihívásoknak és a követelményeknek eleget kell tenni. A lánc további szereplői, az állattartók felé nem lehet mindent lenyeletni, hiszen korlátozott a teherbíróképesség - ez pedig az élelmiszer-fogyasztásra is igaz. ha csökken a fogyasztás, az hatással van az állattenyésztésre is, ha pedig csökken az állatállomány, kevesebb takarmányra van szükség.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ukrán gabona árnyékában

A Gabonaszövetség szerint több kérdés is felvetődik az ukrán gabonahelyzet kapcsán, többek között az, hogy vajon lesz-e elég alapanyag a takarmánykeverőkben? Hazánkban a kevertéktakarmány-gyártás erősen gabonaalapú. Ezek a gabonák egy normális évben rendelkezésre is állnak, és ez idén is így volt, a kukoricát kivéve. Abból alig termett, még a hazai szükségletet sem fedezte. Az importtilalomig több 1 millió tonnát tudtak belőle behozni, ugyanakkor, ha vége lesz az importnak, nem tudni, hogy mi lesz.

Az elkövetkezendő 1-2 hónapban nem lesz semmi baj, hiszen a takarmányiparnak vannak tartalékai. Azonban, ha végleges lesz a tilalom, akkor július-augusztus környékén már lehetnek gondok. A kalkulációink szerint 500-700 ezer tonnára lesz még szükségünk. Ha pedig a behozott importot figyelembe vesszük, akkor elég lehetne, de az itthon termett kukorica nem minden esetben használható fel se humán, se állati célra. Tehát nincs mese, a kieső mennyiségeket pótolni kell. Mindezen kívül elmondható, hogy az ukrán gabonának minden bizonnyal árletörő hatással lesz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?