Döbbenetes felfedezés látott napvilágot az időjárással kapcsolatban

Döbbenetes felfedezés látott napvilágot az időjárással kapcsolatban

agrarszektor.hu
Egy friss felmérés szerint a világ lakosságának átlagosan 31 százaléka értett egyet az állítással, amely szerint országa vezetésének, a vállalatoknak, illetve a lakosságnak összehangolt cselekvésterve lenne arra, hogy hogyan állítják meg a klímaváltozást. Ez az arány hazánkban éppen a fele, csak 15 százalékos, amivel Magyarország Japán után a legpesszimistább nemzetnek bizonyult a kutatásba bevont 29 ország közül. Ehhez képest a magyarok a világátlag (61 százalék) feletti fontosságot tulajdonítottak annak, hogy az ország kormánya azonnal fellépjen az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében, mert egyébként cserbenhagyja a lakosságot. Hazánkban ezt az emberek 65 százaléka vallja.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Ipsos Earth Day 2023 riportja szerint a világ lakosságának átlagosan 31%-a értett egyet az állítással, amely szerint országa vezetésének, a vállalatoknak, illetve a lakosságnak összehangolt cselekvésterve lenne arra, hogy hogyan állítják meg a klímaváltozást. Ez az arány hazánkban éppen a fele (15%), amivel Magyarország Japán után a legpesszimistább nemzetnek bizonyult a kutatásba bevont 29 ország közül. Ehhez képest a magyarok a világátlag feletti fontosságot tulajdonítottak annak, hogy országuk kormánya azonnal fellépjen az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében, egyébként cserbenhagyja a magyar lakosságot (61% vs 65%). Szintén kiemelkedően magas, 71%-os volt az egyetértés abban, hogy az országnak az eddiginél jóval többet kellene tennie az ügy érdekében (a globális érték 66%). A magyar felnőtt lakosság mindössze tizede hiszi, hogy az ország világszinten is elől járna a klímaváltozás elleni küzdelemben, amivel Magyarország a legnagyobb önkritikát gyakorló nemzetté vált. A magyarok mégsem hárították át a teljes felelősséget az ország vezetésére, hiszen tízből hat állampolgár vallotta, hogy ha egyének szintjén nem történnek azonnali változások, az már a következő generációk életét veszélyezteti.

Amint az fentebb is szerepelt, a globális országátlag alig kevesebb, mint egyharmada (31%) értett egyet azzal, hogy kormányának világos terve van arra vonatkozóan, hogy a kormány, a vállalkozások és az emberek hogyan fognak együttműködni az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, a klímaváltozás ellen. Ez az arány tavaly óta némileg csökkent, ami talán a kormány fókuszának változását jelzi, amely a közvetlenebb politikai, társadalmi és gazdasági kérdések megoldásának szükségességéből adódik. Ezt más megállapítások is alátámasztják, amelyek szerint megosztottság tapasztalható abban a kérdésben, hogy most van-e itt az ideje a befektetéseknek az éghajlatváltozásba vagy sem. Bár a többség nem ért egyet azzal, hogy az éghajlatváltozás negatív hatása túl messze vannak ahhoz, hogy aggódni lehessen miattuk.

Általánosságban elmondható az is, hogy a megkérdezett emberek szerint az éghajlatváltozás okozta gazdasági költségek nagyobbak lesz, mint a mint a folyamat csökkentését célzó intézkedések költségei. De ebben nem volt konszenzus, vagy többség: a válaszadók két-ötöde (42%) mondta ezt világszerte, miközben egynegyedük (26%-uk) szerint az éghajlatváltozás mérséklésének költségei nagyobbak lesznek, mint az éghajlatváltozásé. Magyarországon a válaszadók több mint egyharmada, 35%-a szerint a klímaváltozás költségei lesznek a nagyobbak, míg az emberek csaknem egynegyede, 23%-a szerint a mérséklés költségei. A válaszadók rendkívül megosztottak abban a kérdésben, hogy vajon túl nagy áltozatot kérnek-e az országuktól a klímaváltozás elleni fellépés során. A globális átlag szerint az emberek egyharmada, 34%-a véli úgy, hogy igen, és több mint egynegyedük, 28%-uk nem ért egyet ezzel az állítással. Magyarországon a globális átlagtól eltérőek ezek a számok. Az emberek egyötöde, 20% érzi azt, hogy túl sokat kérnek az országától, míg 36%-uk szerint ez nincs így.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?