Durva, ami az Antarktiszon történik: népszerű fajok tűnhetnek el a térségből

Durva, ami az Antarktiszon történik: népszerű fajok tűnhetnek el a térségből

agrarszektor.hu
A sarki ökoszisztémák változásai az elmúlt évtizedekben felgyorsultak egy tanulmány szerint, az Antarktiszon őshonos, két virágos növény a felmelegedés miatt gyors terjedésbe kezdett - derül ki egy újabb tanulmányból. A terjedés mértéke pedig egyre gyorsabban növekszik 2009 óta, a tendencia egybeesik a hőmérséklet emelkedésével és a fókák egyedszámának csökkenésével is.

JÖN AZ AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt évtizedben a felmelegedés évi 0,2 fokról 0,27 fokra növekedett, és már ennek az apró változásnak drámai a hatása.  Nicoletta Cannone professzor, az olaszországi Comóban található Insubria Egyetem vezető kutatója szerint az antarktiszi szárazföldi ökoszisztémák gyorsan reagálnak ezekre az éghajlati tényezőkre. Számítottam ezeknek a növényeknek a terjeszkedésére, de nem ilyen mértékben. Bizonyítékot kaptunk arra, hogy az Antarktiszon jelentős változás zajlik - írja az Infostart a The Guardian alapján. Vélhetőleg főként a melegedő nyári levegő a felelős a változásokért, a fókák egyedszámának csökkenése másodlagos ok. Az nem tiszta, miért fordul elő kevesebb fóka a térségben: valószínűleg a táplálék elérhetőségének és a tengeri viszonyoknak a változásával függ össze. Az elemzés szerint a fókák számának csökkenése 2009 előtt volt fő tényező a növények terjedésében, 2009-2018 között azonban már a hőmérsékleti változások a felelősek.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Ezek a tendenciák pedig várhatóan folytatódni is fognak, hiszen egyre több jégmentes terület jön majd létre az elkövetkező évtizedekben. A tudósok elmondűsa alapján a Signy-szigeten tapasztalt eredmények reprezentatívak a régióban általánosságban zajló folyamatokra. Eredményeik alátámasztják azt a hipotézist, hogy a jövőbeli felmelegedés jelentős változásokat fog kiváltani ezekben a törékeny antarktiszi ökoszisztémákban. A növények terjedése megváltoztatja a talaj savasságát, ezáltal a talajban élő baktériumok és gombák, valamint a szerves anyagok lebomlásának módját is. A talaj kémiájában bekövetkező változások, valamint a permafroszt területének csökkenése változások cunamiját fogja okozni, ami a szárazföldi ökoszisztémák minden összetevőjére hatással lesz Cannone szerint. A felmelegedés pedig miközben elszigetelten előnyös néhány őshonos faj számára, nagy mértékben növeli a nem őshonos fajok megtelepedésének kockázatát - ezek kiszoríthatják az őshonos fajokat, ami azért jelent nagy veszélyt, mert bizony visszafordíthatatlan vadkárokat okozhatnak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A pliocén közepén az Antarktiszon olyan felmelegedés zajlott, amely lehetővé tette a fajok spontán vándorlását Dél-Amerikából az Antarktiszra és fordítva. A jelenlegi felmelegedés már most is kiválthatta a mohák, zuzmók, érrendszeri növények és gerinctelenek vándorlását, amit az emberi tevékenység - a növekvő mértékű turizmus - is elősegített az Antarktiszon, figyelmeztetnek a tudósok. A tanulmány azt mutatja, hogy az Antarktisz felmelegedésével az elkövetkező évtizedekben e növényfajok populációinak további növekedése várható, ami a régió kizöldüléséhez vezet, de az idegen növényfajok megtelepedésével az ökoszisztémákra nézve fokozott kockázatok is fennállhatnak  

- írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 16:03