Aggasztó dolog derült ki a felmelegedésről: nem úgy van, ahogy eddig hittük

Aggasztó dolog derült ki a felmelegedésről: nem úgy van, ahogy eddig hittük

agrarszektor.hu
Világszerte egyre gyakoribbá és hosszabbá válnak a hőhullámok, de a kutatók már nem képesek már nem képesek előrejelezni a felmelegedés mértékét. Az előrejelzések ugyanis nem képesek megjósolni az emberi tevékenység pontos mértékét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A a World Weather Attribution (WWA) projekt szerint a felmelegedés tízszer valószínűbbé tette a közelmúltban a Nagy-Britanniában tapasztalt hőhullámhoz hasonló események bekövetkeztét, ugyanakkor ez is alábecslés lehet, mivel az előrejelzések nem képesek az emberi tevékenység pontos mértékét megjósolni. A hőhullámok világszerte egyre gyakoribbá és hosszabbá válnak, és a tudósok szerint az ember okozta éghajlatváltozás mindezekre hatással van, írta meg az Infostart a CNN cikke alapján.

A szélsőséges hőségre gyakorolt emberi hatás meghatározására a tudósok megfigyelések és éghajlati modellek, illetve szimulációk kombinációját használják. A megfigyelt szélsőséges hőség Nyugat-Európában sokkal nagyobb mértékben nőtt, mint ahogy azt a modellek becsülték.

A WWA sajtóközleménye szerint míg a modellek előrejelzése szerint az üvegházhatású gázok kibocsátása 2 fokkal növelte a hőmérsékletet ebben a hőhullámban, a korábbi időjárási feljegyzések azt mutatják, hogy a hőhullám 4 fokkal hűvösebb lett volna egy olyan világban, amelyet az emberi tevékenység nem melegített. Ez arra utal, hogy a modellek alábecsülik az ember okozta éghajlatváltozásnak az Egyesült Királyságban és Nyugat-Európa más részein a hőmérsékletre gyakorolt valódi hatását. Vagyis az elemzés eredményei konzervatívak, és az éghajlatváltozás valószínűleg a tanulmány által becsült tízszeresnél többel növelte az esemény gyakoriságát.

Az Egyesült Királyságban július 19-én a feljegyzések szerint először fordult elő, hogy a hőmérséklet 40 Celsius-fok fölé emelkedett, Coningsby faluban elérte a 40,3 Celsius-fokot. A brit kormány először adott ki vörös fokozatú, extrém hőségriasztást Anglia több részére, köztük a fővárosra, Londonra. Reptéri kifutópálya olvadt meg, sínek váltak járhatatlanná, sok tűz ütött ki. Az embereknek azt javasolták, otthonról dolgozzanak, az iskolák egy része bezárt, a kórházak és a sürgősségi segítségnyújtásban dolgozók pedig megfeszítetten dolgoztak.

A globális felmelegedés mindenképp a klímaválság egyre súlyosbodó hatásaival jár. A világ már átlagosan mintegy 1,2 fokkal melegedett fel: egyre nagyobb az egyetértés abban, hogy az embereknek meg kell próbálniuk 1,5 fokon belül tartani a hőmérsékletnövekedést, hogy a világ elkerülje a visszafordíthatatlan hatásokkal járó változásokat elkerül.

Radhika Khosla, az Oxford Smith School of Enterprise and the Environment munkatársa az elemzés kapcsán kijelentette, hogy az Egyesült Királyságban most tapasztalható hőség veszélyes: megterheli az infrastruktúrát, a gazdaságot, az élelmiszer- és oktatási rendszert, valamint az emberi testet, szervezetet is. Ahogy a tanulmány rámutatott, az Egyesült Királyságban sok otthon lakhatatlanná vált a szélsőséges hőségben. Az emelkedő hőmérséklethez való alkalmazkodás, a hőséggel szembeni ellenállóképesség fenntartható megközelítésekkel történő kiépítése és az emberek védelme sürgős prioritás, mivel a soha nem látott hőmérsékleti értékek normává válnak - tette hozzá a szakember. Peter Stott, a brit Met Office éghajlati attribúcióval foglalkozó tudományos munkatársa szerint nem ez volt az utolsó alkalom, hogy az országnak ilyen szélsőségekkel kell szembenéznie. A következő években, sőt évtizedekben is számol ezekkel. Mint mondta, csak az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszafogásával csökkenthető annak a kockázata, hogy az ilyen szélsőségek egyre gyakoribbá váljanak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?