Ezt nem fogod elhinni: döbbenetes dolog derült ki az erdőkről

Ezt nem fogod elhinni: döbbenetes dolog derült ki az erdőkről

agrarszektor.hu
Ismert tény, hogy az erdők a légkör megnövekedett szén-dioxid-koncentrációja mellett nagyobb hatékonysággal fotoszintetizálnak. Mivel a szén-dioxid úgy hat a növényekre, mint a trágya, ezért ezt szén-dioxid-trágyázási effektusnak is nevezik. A klímakutatók szerint van rá esély, hogy az úgynevezett szén-dioxid-műtrágyázással kompenzálhatni lehessen a globális felmelegedést.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szén-dioxid-trágyázás hatását csökkentheti, hogy a növekedést a meglévő tápanyagok (például nitrogén) mennyisége korlátozza. Klímakutatók viszont azt sugallják, hogy a szén-dioxid-műtrágyázás hatása kompenzálhatja a globális felmelegedést azáltal, hogy elősegíti a fák és cserjék növekedését, amik a fosszilis tüzelőanyagok elégetése során felszabaduló szenet tárolják.

Ez a hatás különösen a trópusi ökoszisztémákban jelentkezik, ahol a megnövekedett szén-dioxid-szint állítólag kedvez a fáknak és cserjéknek - a kevesebb szenet raktározó füves területeken. Nyugat-Afrikában az elmúlt 500 ezer év során bekövetkezett vegetációváltozások tanulmányozása szerint a légköri szén-dioxid-szint meglepően csekély hatással volt a fás borítás kiterjedésére. A Science folyóiratban megjelent tanulmány szerint a nedvesség elérhetősége a fák terjedésének legfontosabb tényezője, és az erdőtüzek gyakorisága is jelentős tényező volt.

Leegyszerűsítve, megmutattuk, hogy nem számít, mennyi szén-dioxid van a légkörben, ha nincs elég víz, ha minden évben tüzek pusztítanak, vagy az összes palántát megeszik az állatok

- mondta William Gosling, a tanulmány vezető szerzője.

A megnövekedett szén-dioxid-kibocsátás előnyei sokkal kisebbek, mint azt eredetileg gondolták, de az éghajlat és a növényzet közötti kölcsönhatás számos modellje még mindig túlbecsüli a szén-dioxid hatását, viszont nem vizsgálja eléggé a klímaváltozás növényzetre gyakorolt hatását. Nem biztos, hogy a szén megkötésére egyszerűen fákat kell ültetni, és ezek a fák biztonságban lesznek a melegebb, szárazabb éghajlattól a megemelkedett légköri CO2-szintnek köszönhetően.

A holland, amerikai, brit kutatók tanulmányukban a trópusi fák, a légkör szén-dioxid-koncentrációja és a fák növekedését befolyásoló további öt változó közötti összefüggést vizsgálták: tűzaktivitás, növényevők állatok száma, nedvesség mennyisége és hőmérséklet-változás a ghánai Bosumtwi-tónál az elmúlt 500 ezer évben. A megfigyelt és szimulált adatok kombinációját használták, amelyeket tavi üledékmagokból, jégmagfeljegyzésekből és egy éghajlati modellből nyertek. A Bosumtwi-tavat egy meteoritbecsapódása hozta létre körülbelül 1 millió évvel ezelőtt, és a krátertó azóta is üledékes. Ez a lerakódás pollenszemeket, faszéndarabokat, gombaspórákat és nitrogén-izotóp-nyomokat tartalmaz, amelyek segítettek a kutatóknak kikövetkeztetni a múltbeli növénytakaró és az azt befolyásoló tényezők összetételét. Az üledéket a szimulált múltbeli éghajlati viszonyokkal kombinálták, valamint a globális légköri CO2-változás adataival.

A modell segítségével megállapították, hogy a trópusi erdő-szavannaátmenetek fáinak változásában a nedvesség és a tűzaktivitás voltak a legfontosabb tényezők, míg a szén-dioxid hatása csekély volt. Vagyis az erőforrások és a környezeti folyamatok fontosabbak, mint a szén-dioxid hatása. A szerzők azt mondják, hogy eredményeik nagy hatással lehetnek a globális vegetációs modellekre, amelyek jelenleg a szén-dioxid-trágyázási hatást ugyan vizsgálják, de olyan tényezőket gyakran nem vesznek figyelembe, mint a tüzek gyakorisága vagy a növényevő állatok száma.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?