Itt az új trend, ami egyszerre versenyképes és fenntartható

Itt az új trend, ami egyszerre versenyképes és fenntartható

agrarszektor.hu
A biomegoldások a természet eszközei, amelyek hatékony lehetőséget kínálnak a fenntartható és zöldebb jövő felé vezető út felgyorsításához, miközben potenciálisan erősítik Európa ellenállóképességét, az ellátási lánc szuverenitását és versenyképességét. A különböző új technikákkal, a mesterséges intelligencia használatával jelentős változásokat érhetünk el a jövőben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Olyan technikákat vagy folyamatokat alkalmazhatunk, mint például az élelmiszerek fermentálása - a fenntarthatóbb élelmiszerrendszer érdekében - , vagy akár az enzimek ipari méretezése - gyártási folyamatok felgyorsítására - , miközben vizet, energiát és nyersanyagokat spórolhatunk meg. Bár az ágazat nem új keletű, de most van leginkább piaca a feltörekvő biomegoldásoknak. Ez magában foglalja a megújuló energia és az üzemanyagok fejlesztését is, bioalapú megoldásokat hozva létre az iparágak számára - írja cikkében a az Euractiv.com.

A mezőgazdasági vetőmagkezelések során is egyre több a biomegoldások alkalmazása. Két baktréiumtörzs kombinációit használják vetőmagok kezelésére. Az egyik élő gátat hoz létre a vetőmag körül, amely megakadályozza az olyan, talajban élő káros bogarak károsítását, amelyek egy fiatal növények kissebb, sérülékeny gyökereiből táplálkoznának. Ez a fajta biológiai növényvédelem a BASF által megalkotott biomegoldás és csak egy példa arra, hogy a hasznos élő szervezetek és a természetazonos anyagok hogyan segíthetik a növényvédelem javítását, illetve támogathatják a növényeket életciklusuk során, miközben hozzájárulnak egy fenntarthatóbb, zöldebb jövőhöz.

A biomegoldások világpiacának (beleértve az európai piacot is) értéke a 2020-as 240 milliárd eurós referenciaértékről 2030-ra 640 milliárd euróra emelkedhet. Ez a növekedés rávilágít arra, hogy az efféle megoldások jelentős gazdasági potenciált kínálnak Európának helyi és globális szinten is. Fontos megjegyezni, hogy Európa a biomegoldások stratégiai felhasználásával megerősítheti a fenntarthatóságát, ellenálló képességét és versenyképességét.

A zöld forradalom

Az ipari bioforradalom egyszeri lehetőség Európa számára. Egy apró bioforradalomnak hatalmas hatása lehetne. A biológiai tudományokkal és technológiával kapcsolatos kutatás és innováció terén elért haladás kiaknázatlan lehetőségeket teremtett a biológiai megoldásoknak, amelyek segíthetik Európát és a világ többi részét korunk legnagyobb kihívásainak megválaszolásában.

A mesterséges intelligencia (AI) gyorsan bebizonyítja, hogy átalakító hatással van a biotechnológiára. Az új biomegoldásokon dolgozó biotechnológiai vállalatok elkezdék használni a mesterséges intelligenciát bizonyos folyamatokhoz, például az ösztönzéséhez és új, üzleti modellek felfedezéséhez. A mesterséges intelligencia lehetővé teszi a kémiai vegyületek optimalizálását, megjósolja, melyek a leghatékonyabbak, és csökkenti a laboratóriumban tesztelendő vegyületek számát. Ez jelentősen csökkenti az új gyógyszerek előállításához szükséges időt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fenntartható jövő

Ha Európa el akarja érni a Fit for 55 és a Farm to Fork stratégiákban meghatározott zöld célokat, illetve ha a Green Deal be akarja teljesíteni ígéretét, nem utolsósorban az élelmiszer- és takarmányhiány kontextusában, a biomegoldásoknak Európa stratégiájának szerves részét kell képezniük.  A meglátás az, hogy Európát visszahozzuk egy olyan világba, ahol jelentősen csökkentjük a fosszilis anyagok, a víz és a szántóföld iránti igényünket. A biomegoldások már most is csökkentik a környezeti és éghajlati hatásokat különböző ágazatokban, például az élelmiszertermelésben, az iparban, a közlekedésben és az energiaellátásban, illetve jelentős szerepet játszanak a biodiverzitás megőrzésében és növelésében is. 

Alacsony szén-dioxid-kibocsátású betondzsungel

Amikor okot szeretnék találni a mai bioforradalomra, csak városi tájaink szüntelen terjeszkedését kell pásztáznunk, ahol a cement nélkülözhetetlen szövetségesként jelenik meg, de még mindig hosszú és baljós árnyékot vet - a CO2-kibocsátás jelentős forrása.

A Biomason, az ökológiai mérnökök élvonalába tartozó innovatív vállalat megoldást kínál ebben a környezetvédelmi zsákutcában. Úttörő eljárásuk szinte elhanyagolható szénlábnyomot hagy maga után, elkerülvén a fosszilis tüzelőanyaggal működő kemencék hazsnálatát, illetve a mészkő égetését - ez a két "tettes" felelős a cementgyártás fő környzeti problémaiért. Ebben a korszakban, ahol a fenntarthatóság felé vezető minden lépés számít, a biocement nemcsak alternatívaként jelenik meg, hanem az emberi találékonyság természettel való együttműködésének bizonyítékaként. Olyan építkezések ígéretét rejti magában, amely fizikailag monumentálisak, de környezeti hatásban minimálisak.

Új genomikai technikák

A szelektív nemesítést és a keresztbeporzást régóta alkalmazzuk a kívánatos tulajdonságok kijavítására és a terméshozam növelésére. A mai mezőgazdasági arzenálban a New Genomic Techniques (NGT) a legújabb résztvevők ennek az ősi témának a továbbfejlesztésében. Az NGT élvonalbeli eszközei azt ígérik, hogy azt teszik, amit őseink, de nagyobb sebességgel és pontossággal. A hagyományos mutagén technikákkal ellentétben, amelyek a sugárzás, vagy a kémiai expozíció véletlenszerű hatásaira támaszkodnak, az NGT célzottabb megközelítést kínál. Lehetővé teszik a tenyésztők számára, hogy nullázzák a növény DNS-ében lévő meghatározott géneket, megnyitva az utat új, fenntarthatóbb tulajdonságok kifejlesztéséhez, vagy a rokon növények elvesztett képességeinek visszaállításához.

EZ IS ÉRDEKELHET

A következmények lényegesek. Az NGT technikáival a tenyésztők nagyobb pontossággal és gyorsabban javíthatják a termést, mint hogy azt hagyományos, véletlenszerű nemesítési technikák valaha is megengedték. Ezek az innovatív eszközök lehetővé teszik az éghajlatváltozással szemben ellenálló, a kártevőkkel szemben ellenálló, kevesebb műtrágyát és növényvédő szert igénylő, vagy magasabb hozamot biztosító, továbbfejlesztett növényfajták pontos és hatékony fejlesztését. Itt, a mezőgazdaság új korszakának küszöbén ezek a technikák és technológiák elengedhetetlenek lesznek az élelmiszertelmelés terén a jövőben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?