Ma hirdet ítéletet az Ab: a földtörvény sorsa forog kockán

agrarszektor.hu
Ma délelőtt hirdeti ki az állami földvagyon kezelésének módosításáról és a 2013-as földtörvényről szóló határozatait az Alkotmánybíróság (AB). A testülettől korábban Áder János köztársasági elnök kért normakontrollt, miután az Országgyűlés a közelmúltban elfogadta az állami földvagyon kezeléséről szóló törvény módosítását. Az ellenzék és egyes szakmai szervezetek elsősorban azért bírálták a korábban elfogadott módosítást, mert a nemzeti földalapkezelő szervezet (NFA) tulajdonosi joggyakorlása alá sorolta azokat az állami földeket is, amelyek a nemzeti parkokhoz tartoznak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mai nyilvános ülésén hirdeti ki az AB az állami földvagyon kezeléséről szóló törvénymódosításról és a 2013-as földtörvényről szóló határozatait - írja az MTI. Korábban ugyanis Áder János, köztársasági elnök normakontrollt kért a testülettől, mivel szerinte a parlament által jóváhagyott módosítás nincs összhangban az alaptörvénnyel. Ezért az AB bírói kezdeményezésre vizsgálta a mezőgazdasági és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló, 2013-ban elfogadott törvény egyes rendelkezéseinek alaptörvény-ellenességét.

A 2013 júniusában elfogadott földtörvénnyel újraszabályozták a földtulajdonjog és haszonélvezeti jog megszerzését, valamint a kényszerhasznosítást is. Lényeges változtatás az is, hogy az állattartó telepek üzemeltetői és a vetőmag-előállítók a korábban tervezett 1200 helyett 1800 hektár földet birtokolhatnak. Emellett a törvény döntött a gazdákból álló földbizottságok felállításáról, amelyek jóváhagyása nélkül nem lehet földet vásárolni.

Az ellenzék és a szakmai szervezetek főként azért bírálják a módosítást, mert a nemzeti parki igazgatóságoktól védett természeti területek is a NFA felügyelete alá kerülnének. A kormány az egységesítés szükségességével érvelt a módosítás mellett, az ellenzéki pártok szerint viszont a szabályozási változtatások gyengítik a természetvédelmi érdekeket, miközben erősítik a "földmutyit és a földrablást".

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?