A terményárakon túl mi mozgathatja a föld árát?

A terményárakon túl mi mozgathatja a föld árát?

Takarék Agrár24
2021 elején az utóbbi 5 éves csúcsaik közelében tartózkodnak még mindig a terményárak, így sokakban felmerülhet a kérdés, hogy esetleg egy frissen, drágábban vásárolt föld is hamarabb megtérülhet. A mai blogbejegyzésben ennek tényezőit vizsgáltuk meg.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az ötletet egy óriási kansasi földaukcióról olvasott cikk adta, mely szerint: 4425 hektárt sikerült értékesíteni 38 millió dollárért, ahol a hektáronkénti átlagár 8560 dollár volt. A vásárlók között főként a környékbeli gazdálkodók voltak, de üzleti befektetők is szép számmal jelentkeztek. Nagy szerepük volt az aukció sikerében.

Végül tizennégy különböző vevő nyert az árverésen, ahol a komoly nagygazdáktól kezdve a kisbefektetőkig mindenki részt vett az aukción

 - nyilatkozta az egyik szervező. A legnagyobb "darab" a "Hatcher Farms" volt, több mint 2800 hektáros öntözött legelővel, 5000 férőhelyes marhaistállóval, valamint más infrastrukturális elemekkel. 2020-ban a Kansas-i öntözött, legelő besorolású termőföldek átlagosan hektáronként 8080 dollárért (2,4 millió forint) keltek el, az USDA adatai szerint. Ugyanakkor a Hatcher-eladásban elért földek átlagos értékesítési ára 8560 dollár (2,54 millió forint) volt hektáronként, ami majd 500 dollárral (150 ezer forint) az átlag fölött van. Ez 5,5 százalékos emelkedés 2020-hoz képest.

A kansasi aukción elért árazásban nyilvánvaló, hogy a föld, mint korlátos/ritka erőforrás is jelentős szerepet játszott, de jogos a kérdés, hogy ez a "kis" kansasi mozzanat, a kukorica övezet szívében már egy általánosabb földár emelkedési ciklust vetít előre a tengerentúlon, és akár idehaza is?

Fontos az egyéb termelési költségek tükrében is vizsgálnunk a földek árát. Ha figyelembe vesszük, hogy az energia, a műtrágya és más erőforrások költségei akár még jobban is emelkedhetnek a terményáraknál, akkor azt is észre kell vennünk, hogy ezek, az adott földön realizálható magasabb bevételeket is felemésztik. Jól látszik ez a nyersolaj árainak vizsgálatából is, amely a globális gazdasági tevékenység és a termelési költségek növekedésének legfontosabb mutatója.

Különösen meghatározóak a szállítási költségek - vagyis a mezőgazdasági termékek és egyéb nyersanyagok szállításának díjai - szintén rohamos sebességgel nőnek. Ez figyelhető meg a globális Baltic Dry szállítási költségindex adatai szerint is. Tavaly május óta a szállítási költségek csaknem ötszörösére nőttek. Ez egyrészt a kiskereskedelmi láncok globális koronaintézkedések által okozott zavaraival, másrészt a növekvő keresleti fázisban tapasztalható nagy teherszállító-éhséggel áll összefüggésben. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy eddig Kínából áramlottak a konténerek az Egyesült Államok és Európa felé, de most Kína lépett előre vevőként, így a fizikai áruforgalom iránya is nagyságrendileg változhat.

Forrás: www.investing.com

A termőföld alternatív értéke/felhasználása kapcsán érdemes figyelnünk a Németországban folyó komoly vitára, ami a napelemparkok létesítése körül zajlik mostanában (Forrás: https://www.agrarheute.com/).

Itt nem másról van szó, minthogy összességében óriási mezőgazdasági területek kerülnek ki a termelésből legalább 20 évre. Mindez nem is elhanyagolható bérleti díjakért, melyek akár a 2 -3 ezer Eurót is elérhetik évente, hektáronként. 2017. márciusa előtt szántókon, vagy gyepterületeken létesített napelemparkok csak a mezőgazdaságilag hátrányos helyzetű területeken voltak engedélyezettek. Azóta sokasodnak a napelemparkok a kiváló termőterületeken is, mondván még a klíma célok elérésében is szerepet vállalnak.

Példaként: Baden-Württemberg tartományban található körülbelül 900 000 hektárt elfoglaló napelemparkok kétharmada mezőgazdasági területen található. 

Vagyis a termőföld egyre több szempont mentén jelenthet értéket a gazdálkodóknak és a pénzügyi befektetőknek is, de egy dolog nem változott, méghozzá az, hogy korlátozottan érhető el/vásárolható meg, miközben az egyre nagyobb népesség élelmiszer ellátását kell vele biztosítani globálisan.

Írta: Dózsa Gergely - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?