Sokkoló jóslat érkezett: végleg eltűnhet a világ fafajainak 30 százaléka

Sokkoló jóslat érkezett: végleg eltűnhet a világ fafajainak 30 százaléka

MTI
A világ fafajainak csaknem egyharmadát kihalás fenyegeti - derült ki a Botanic Gardens Conservation International (BGCI) nevű szervezet szerdán közzétett jelentéséből. A Világ fáinak állapota (State of the World's Trees) című tanulmány szerint világszerte 17 500 fafajt - vagyis a világ fafajainak mintegy 30 százalékát - fenyegeti a kihalás veszélye és ezen belül 440 olyan faj van, amelynek mára kevesebb mint 50 egyede maradt a vadonban. A jelentés szerint a fenyegetett fafajok száma kétszer olyan magas, mint a fenyegetett emlősök, madarak, kétéltűek és hüllők száma együttesen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Paul Smith, a szervezet főtitkára szerint ez a jelentés ébresztőként kell, hogy szolgáljon mindenki számára világszerte azzal kapcsolatban, hogy a fáknak segítségre van szükségük. A szakemberek szerint a legkockázatosabb helyzetben lévő fák közé tartoznak a délkelet-ázsiai esőerdőkben jellemző liliomfák és a dipterokarpuszfélék, valamint a tölgy-, a juhar- és az ébenfáknak is számos fenyegetéssel kell szembenézniük. A fák az ökoszisztémák támogatói és kulcsszerepet játszanak a globális felmelegedés és az éghajlatváltozás elleni harcban. Egyetlen fafaj kipusztulása több másik elvesztéséhez vezethet.

EZ IS ÉRDEKELHET

A jelentés szerint a fafajok számának tekintetében legsokszínűbb hat országban több ezer fajt fenyeget a kihalás veszélye. A legtöbb fafajnak otthont adó Brazíliában 1788 faj van kockázatos helyzetben. A másik öt ország Indonézia, Malajzia, Kína, Kolumbia és Venezuela. A három legfőbb fenyegetést jelenleg a mezőgazdaság, a fakitermelés és az állattenyésztés jelenti a fákra, de az éghajlatváltozás és a szélsőséges időjárás is egyre nagyobb problémát jelent.
Legkevesebb 180 fajra, különösen a szigeteken előfordulókra jelent közvetlen fenyegetést az emelkedő tengervízszint és a zord időjárás. A jelentés szerint külön aggodalomra ad okot, hogy számos sziget olyan fafajoknak ad otthont, amelyek sehol máshol a világon nem honosak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?