Durva, ami a műtrágyapiacon zajlik: ezt mindenki meg fogja érezni Magyarországon

Durva, ami a műtrágyapiacon zajlik: ezt mindenki meg fogja érezni Magyarországon

agrarszektor.hu
Az elmúlt években nem volt irigyelhető az európai gazdák élete, megannyi akadályt kellett legyűrniük, és úgy tűnik, hogy a java még csak most jön. A műtrágya az egész mezőgazdaság egyik alappillére, így, ha azzal akad probléma, rántja magával a többi ágazatot is - és ez sajnos beigazolódni látszik. Az AKI adataiból kiderült, hogy a műtrágyaárak közel 60%-kal nőttek, ebből kifolyólag a műtrágya-értékesítés nettó árbevétele több mint 50 százalékkal, 225 milliárd forintra emelkedett 2021-ben. Annak ellenére, hogy az előző évhez képest a műtrágya átlagos ára - a KSH számításai alapján - 57,7%-kal emelkedett, az értékesítés volumenében mégsem történt visszaesés 2021-ben, sőt 54 ezer tonnával, mintegy 2,9%-kal növekedett a kereslet. Hogy mi lesz most? Azt még jósgömbökkel is szinte lehetetlen lenne megmondani.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nemrégiben lapunk is beszámolt arról, hogy bekövetkezett az, amitől hónapok óta tartott a piac: Magyarország legfontosabb műtrágyapiaci szereplője beszünteti az ammónia termelését a drámaian megnövekedett gázárak miatt. Ez több szempontból is lesújtó hír volt, mivel a terményárak is sokat emelkedtek az elmúlt hónapokban, a további drágulás pedig még inkább megjelenik az élelmiszer-árakban, és így az inflációs adatokban is. Ha már élelmiszer: akár 8-20 százalékkal is emelkedhetnek az élelmiszer- és takarmányárak az orosz-ukrán háború miatt, ez pedig globális szinten tovább növelheti az alultápláltságot. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) előzetes értékelése nem világos, hogy Ukrajna képes lesz-e betakarítani a termést az elhúzódó háború miatt, de közben az orosz élelmiszerexport jövője is bizonytalanná vált.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Megszólalt a Nitrogénművek is

A vállalat közleményében tájékoztat arról, hogy, mint az Európai Műtrágyagyártók Szövetsége (Fertilizers Europe) magyarországi tagvállalata, üdvözli az Európai Bizottság ideiglenes válságkertre tett javaslatát, mely lehetőséget ad a tagállamoknak támogatást nyújtani a gazdálkodók és műtrágyagyártók számára. Mint írják, a támogatás szükségszerű lett a jelenlegi kihívások kezeléséhez, mely megoldást nyújthat mind a gazdálkodók megnövekedett költségeire, mind pedig a műtrágyagyártók rendkívüli földgázpiaci kockázataira.

EZ IS ÉRDEKELHET

Európa ellátásbiztonságára és import függetlenségének növelésére már az EU Zöld Megállapodás (Green Deal) javaslatcsomagjainak egyeztetése során is jelentős hangsúlyt fektettünk, aminek fontosságára a jelenlegi gazdasági és geopolitikai környezet további megerősítést adott számunkra. A válságkeretben szereplő vállalati likviditás biztosításának lehetősége egy olyan erősen szezonális szektorban, mint a műtrágyaipar, kiemelt fontosságú lehet. Igaz, hogy az aktuális tavaszi szezon kihívásain ez a segítség már nem tud könnyíteni, figyelemmel arra, hogy a végrehajtáshoz idő szükséges  

- nyilatkozta Bige Zoltán, a Nitrogénművek Zrt. stratégiai igazgatója. Hozzátette, Európa alapvető érdeke az erős mezőgazdasági termelőbázis, miközben az iparág és a Nitrogénművek Zrt. is elkötelezett az EU Zöld Megállapodás célkitűzései mellett.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi várható a magyar mezőgazdaságban műtrágya-fronton?

Az elmúlt másfél év alatt több mint háromszorosára drágultak a különféle műtrágyák, mivel a földgáz ára is meredeken emelkedett. A dráguló nyersanyag miatt kedvezőtlen helyzetbe került műtrágya-gyártók az elmúlt fél évben sorra csökkentették, vagy állították le termelésüket, így eddig is ellátási nehézségek alakultak ki a piacon, amelyek tovább növelték az árakat. A helyzetet tovább ronthatja az is, hogy a norvég Yara is hasonló döntést hozott: a világ egyik legjelentősebb műtrágya-gyártója szintén azt jelentette be, hogy a megnövekedett költségek miatt visszavágja az ammónia-termelését. Mint ahogyan lapunk is beszámolt róla, a Yara International műtrágyagyártó vezetője szerint óriási sokkot okozhat az orosz-ukrán háború a globális élelmiszerállátásban, valamint az élelmiszerköltségekben. Úgy látja, mivel Oroszország hatalmas mennyiségben termel olyan tápanyagokat, amelyek a műtrágya-előálltás alapanyagai, ha egyes növények nem kapják meg a műtrágyák által biztosított szükséges elemeket, akkor akár 50 százalékkal is csökkenhet a terméshozam. Kiemelte, számára nem az a kérdés, hogy lesz-e élelmiszerválság a világon, hanem az, mekkora lesz.

Ezt meg fogják érezni a termelők

A Nitrogénművek Zrt. a közép-európai régió egyik vezető nitrogén alapú műtrágya gyártója és mezőgazdasági alapanyag forgalmazója. Magyarországon a Nitrogénművek képviseli a műtrágyatermelést, amely a forgalom és foglalkoztatás, de leginkább az élelmiszeripar tekintetében fontos ágazat az EU-ban. A Nitrogénművek Zrt. több mint 15 országban, több mint 700 fő nemzetközi munkavállalóval és 90 éves múlttal van jelen az iparágban. A mezőgazdasági termelés egyik legfontosabb inputanyagának áremelkedése tovább fűtheti a már eddig is jelentős, és a háború révén új lendületet kapott terménydrágulási ciklust. A drágább gabonafélék, valamint napraforgó és repce biztosan éreztetni fogja a hatását az élelmiszerárakban is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Betiltotta műtrágya exportját Ukrajna

Március közepén érkezett a hír, miszerint az ukrán mezőgazdasági minisztérium gyakorlatilag betiltotta a nitrogén-, foszfor-, kálium- és komplex műtrágyák exportját a hazai műtrágyapiac támogatása érdekében. Az orosz invázió hatására Ukrajna több más mezőgazdasági termék exportjában is súlyos korlátozásokat vezetett be, ilyen a búza, a kukorica vagy a napraforgóolaj. A következő hetekben a gazdálkodók valószínűleg csökkentik a napraforgóval, repcével és kukoricával vetett területeket, és helyettük hajdinával, zabbal és kölessel vetnek be több területet.

Az ukrán mezőgazdasági miniszter is lemondott

Roman Lescsenko lemondását 2022. március 24-én jelentette az APK-Inform mezőgazdasági elemző és tanácsadó cég, négy héttel azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Az orosz-ukrán háború komoly hatással volt a tavaszi vetésre és az ukrán mezőgazdasági termékek exportjára. Az ukrán mezőgazdasági miniszter a héten a Reutersnek adott interjújában elmondta, hogy Ukrajna tavaszi vetésterülete idén több mint 50%-kal is csökkenhet a 2021-es szinthez képest. Ez azt jelenti, hogy az ukránok az orosz invázió előtt várt 15 millió hektár helyett idén csak mintegy 7 millió hektárt tudnak bevetni. Ukrajna jelentős globális mezőgazdasági termelő és exportőr, de a háború a következő 2022/23-as szezonban jelentősen csökkenthetik a 2022-es termést és az exportot. Ukrajna az invázió óta már felfüggesztette a rozs, a zab, a köles, a hajdina, a só, a cukor, a hús és az élőállat exportját, valamint korlátozásokat vezetett be a búza, a kukorica és a napraforgóolaj exportjára. Emellett az ország a műtrágyaexportját is teljesen leállította.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagy István nyugalomra inti a magyar gazdákat

Az agrárminiszter bejelentette, hogy Magyarország közel 6,4 milliárd forint összegben részesül az összesen 500 millió eurós válságkezelési csomagból. Agrárdiplomáciai siker, hogy amíg az Unió mezőgazdasági termelésének 2,1%-át adjuk, addig a rendelkezésre álló források közel 3,4%-át sikerült megszerezni. A javaslat legfőbb eleme egy összesen 500 millió euró összegű rendkívüli támogatási csomag, amelyet a tagállamok a leginkább bajban lévő mezőgazdasági ágazatok támogatására fordíthatnak. Az Európai Bizottság március 23-án hozta nyilvánosságra a több elemből álló uniós válságkezelési csomag részleteit, amely a megnövekedett input költségek és az orosz-ukrán háború miatt nehéz helyzetbe került mezőgazdasági ágazatok támogatását célozza: Magyarország közel 17 millió euró (mintegy 6,4 milliárd forint) összegben részesül a válságkezelési csomagból.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az amúgy is elszálló árak mellé "betársult" még az orosz-ukrán háború, utána pedig jött egy újabb drámai hír: a földgázárak több mint megduplázódtak és az energiaellátás biztonságának kockázata is felmerült, a Nitrogénművek Zrt. az ammónia termelését átmenetileg leállította. Nagy István azonban nem sokkal később bejelentette: a tavaszi mezőgazdasági munkákhoz szükséges műtrágya elegendő mennyiségben rendelkezésre áll az országban. A tárcavezető az ellátás helyzetéről a hazai műtrágya-forgalmazókkal és importőrökkel, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével is egyeztetett. Mint fogalmazott, jelenleg nem okoz közvetlen problémát Magyarországon az európai műtrágyagyártó kapacitások részleges leállása, hiába riogatja a gazdákat Bige László. A milliárdos kijelentéseivel ismét csak pánikot kelt és ezzel ismételten tovább akarja srófolni a műtrágya árát. Egyelőre tehát úgy fest, hogy Magyarországon hiánytól nem kell tartani, azonban további drágulásoktól annál inkább. De hogy mi várhat még ránk és a gazdákra, illetve miként fognak alakulni az élelmiszerárak, azt, mint írtuk, megjósolni és lehetetlen - és talán felesleges is. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02