Teljesen átalakulhat a növénytermesztés Európában: erre jobb, ha mindenki felkészül

Teljesen átalakulhat a növénytermesztés Európában: erre jobb, ha mindenki felkészül

MTI
A biológiai sokféleség megőrzéséről és a természetalapú megoldások fontosságáról tanácskoztak az Európai Unió természetvédelemért felelős vezetői a héten Prágában. A tárgyaláson Magyarországot Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára képviselte - jelentette be közleményben az Agrárminisztérium.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A helyettes államtitkár hozzászólásában hangsúlyozta, hogy a globális keretstratégiának kezelnie kell a biológiai sokféleség csökkenésének fő mozgatórugóit, és a célok között egyértelműen meg kell jeleníteni, hogy a biológiai sokféleség megőrzésének szempontjait integrálni kell az érintett ágazatokba. Balczó Bertalan kiemelte, hogy nagyobb hangsúlyt kell helyezni a végrehajtásra és az annak nyomon követését szolgáló fő indikátorokra.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a természetalapú megoldások kiemelt szerepet kapnak a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás tervezésében. Az ökoszisztémák védelme, helyreállítása és a velük való fenntartható gazdálkodás ugyanis a természetvédelmi előnyök mellett, hozzájárul a víz- és élelmezésbiztonsághoz, az egészséges és élhető városi környezet fenntartásához, vagy a szélsőséges időjárási események és természeti csapások elkerüléséhez. Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon 2004 óta több mint 300 ezer hektáron javult a természeti területeink állapota, ez a növekedés egyértelműen szolgálja a klímaváltozáshoz alkalmazkodást is. A jelenleg jóváhagyás előtt álló, 2030-ig szóló Nemzeti Biodiverzitás Stratégiában önálló célkitűzés foglalkozik a klímaváltozás és a biológiai sokféleség megőrzés közötti összefüggések fokozottabb megismerésével, az ökoszisztémák klímaváltozással szembeni ellenálló képességének javításával.

A helyettes államtitkár kitért a talajvédelem fontosságára, elmondta, hogy a természetvédelmi célok elérése érdekében alapvető feltétel az okszerű tápanyag-gazdálkodás és a fenntartható, talajkímélő földhasználat. Fontos, hogy a szabályok kidolgozásakor figyelembe kell venni a tagállamok eltérő gazdasági körülményeit. A célok teljesüléséhez mindenképpen társadalmi, gazdasági, és környezeti szempontból egyaránt vállalható feltételekre, fenntartható módszerekre és azok fokozatos bevezetésére van szükség - zárta hozzászólását Balczó Bertalan helyettes államtitkár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?