Óriási veszély fenyegeti a magyar agráriumot: sürgősen lépni kell

Óriási veszély fenyegeti a magyar agráriumot: sürgősen lépni kell

agrarszektor.hu
A 2022-es év a mezőgazdaság számára olyannyira rendkívüli, hogy amióta adatokat gyűjtünk a klimatikus viszonyokról, aszályról, fagyról, termésátlagról, soha nem volt tapasztalható még csak hasonló negatív állapot sem - fogalmazott Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára egy kerekasztal-beszélgetés résztvevőjeként.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára az Esztergomban rendezett MCC Fesztiválon, a "Mezőgazdaság és klímaváltozás - Kockázat vagy lehetőség" címmel rendezett pódiumbeszélgetésén Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem (MATE) rektora, valamint Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója társaságában osztotta meg véleményét a klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hatásairól, az agrárium szerepéről, valamint a szélsőséges időjárás hatásainak lehetséges kivédésének módjairól.

A mezőgazdaság nem csak elszenvedője a megváltozott klímának, de kibocsátó is, ezért kiemelt fontosságú a környezeti terhelést csökkentő technológiák elősegítése oly módon, hogy ez az élelmezésbiztonságot és az élelmiszerbiztonságot ne veszélyeztesse - hangsúlyozta Juhász Anikó. A klímaváltáshoz alkalmazkodnunk kell, például növényváltással, a talajerózió lassításával, új, innovatív technológiák támogatásával és bevezetésével. Természetesen a tudásátadás, a termelők számára minden lehetséges információ megosztása elkerülhetetlen és alapvető fontosságú - sorolta a klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez hozzájáruló lehetséges eszközöket Juhász Anikó.

Korábban is voltak aszályos időszakok, rendkívülinek tekinthető időjárási jelenségek. Azonban ez a helyzet folyamatosan romlik, miközben egyre több embert kell egyre kisebb termőterületről élelmiszerrel ellátni - fogalmazta meg véleményét Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem rektora. Véleménye szerint nagy kérdés, hogy mennyire vagyunk képesek alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez és a lehetséges előnyöket a magunk javára fordítani. A megoldást részben a vízgazdálkodás újragondolásában, a nemesítési technológiák fejlesztésében és új, szárazságtűrő növények használatában, valamint a fenntarthatósághoz, a klímavédelemhez kapcsolódó kutatások támogatásában látja.

Ondré Péter, az AMC ügyvezető igazgatója az erdősültség növelésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint mondta, az erdőknek fontos szerepük van a klímaváltozás hatásainak mérséklésében, megkötik a légköri szén-dioxid jelentős mennyiségét, másrészt hozzájárulnak a szélsőséges hőmérsékleti és csapadékviszonyok mérsékléséhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?