Elképesztő, ami júliusban történt az időjárással: 30 év alatt csak egyszer volt ilyen

Elképesztő, ami júliusban történt az időjárással: 30 év alatt csak egyszer volt ilyen

MTI
A mérések kezdete óta a legmelegebb júliusok egyike az idei volt - jelentette be a Meteorológiai Világszervezet (WMO), az ENSZ genfi székhelyű, szakosított ügynöksége. Clare Nullis, a WMO szóvivője sajtótájékoztatóján hozzátette: mint mindannyian tudjuk, egy igen sokáig tartó és rendkívül intenzív hőhullám is érintette Európa egyes részeit.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A WMO közleményében, felhasználva a Copernicus uniós klímafigyelő szolgálat felmelegedésre vonatkozó adatait, rámutat: az idei július valamivel kevéssé volt meleg, mint 2019 azonos hónapja, ám melegebb volt a 2016-os júliusnál.
Nullis viszont hozzátette: gyakorlatilag igen kicsi az eltérés e három hónap adatai között; az eltérések valamivel a hibahatár alatt vannak. A múlt hónapban mért átlaghőmérséklet 0,4 Celsius-fokkal haladta meg az 1991-2020 között mért referencia-értékeket. Mindezen még az sem változtat, hogy éppen érvényesül a La Nina-jelenség, amely ideiglenesen lehűti a Csendes-óceán középső és keleti térségének vizét, és a WMO szerint feltehetően most is kifejti hűtő hatását.

EZ IS ÉRDEKELHET

A múlt hónapban a WMO felszólította a világ vezetőit annak tudatosítására, hogy az olyan hőhullámok, amilyenek akkor vonultak át Európán, az általános felmelegedés miatt legalább a 2060-as évekig egyre gyakoribbá válnak majd.
A WMO szerint 2022 júliusa azért nem kerül a dobogó legmagasabb fokára a valaha mért legmelegebb júliusok között, mert a világ egyes régióban, így az Indiai-óceán nyugati részén, Afrika szarvától Dél-Indiáig, valamint Közép-Ázsia és Ausztrália nagy részén a mért hőmérsékletek alacsonyabbak voltak az átlagosnál. A hőség mellett a világ egyes régióit erőteljes szárazság sújtotta júliusban. A WMO szerint a július az átlagosnál szárazabb volt Európa és Észak-Amerika nagy részén, emellett Dél-Amerika, Közép-Ázsia és Ausztrália nagy területein is. Ezzel szemben az átlagosnál több csapadékot mértek Oroszországban, Kína északi részén és egy Kelet-Afrikára, valamint India északnyugati részére kiterjedő, Ázsiába is benyúló sávban.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?