Lesújtó, ami a magyar talajokkal történik: ennek még csúnya vége lehet

Lesújtó, ami a magyar talajokkal történik: ennek még csúnya vége lehet

agrarszektor.hu
A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az AKIT Nyíregyházi Kutatóintézete is csatlakozott a Magyar Talajtani Társaság A talaj élete - amit egy szelvény el tud mondani magáról elnevezésű országos figyelemfelkeltő akciójához. A kampánynap célja, hogy ráirányítsa a társadalom figyelmét a termőtalajok állapotára és pusztulásának komplex, a lakosságot érintő hatásaira.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A művelésből kivont, a túlművelés és az elhibázott vegyszerhasználat, továbbá a klímaváltozás miatt eltűnt, tönkrement termőföldek Európában riasztó adatokat mutatnak. A kontinens termőterületeinek csaknem 60-70 százaléka nem egészséges, hazánkban a talajok 90 százaléka érintett az úgynevezett talajdegradációs folyamatokban áll - írja a hirek.unideb.hu.

EZ IS ÉRDEKELHET

A talajok létezésünk alapelemeit alkotják, élő rendszerek, amelyekre a földhasználat pozitívan vagy negatívan hat. Ezt a fiatal generációnak is szem előtt kell tartania annak érdekében, hogy a jövőben elegendő és jó minőségű élelmiszert tudjanak előállítani. Ezért is volt fontos számunkra, hogy csatlakozzunk az országos figyelemfelhívó akcióhoz, hogy minél több fiatalnak, diáknak, érdeklődőnek mutathassuk be közvetlen közelről a talajokat

- mondta Makádi Marianna, a Debreceni Egyetem (DE) Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság (AKIT) Nyíregyházi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa. A Magyar Talajtani Társaság titkára szerint a mezőgazdaság jelenlegi működési rendszere nem fenntartható, a változó éghajlat hatásai a talajművelés és -használat korábbi módszereivel nem kompenzálhatók. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Védenünk kell a talajainkat. A szántás, a szabadon hagyott talajfelszín a szervesanyag-tartalom csökkenése irányába hat, ami rontja a talajszerkezetet, csökkenti a biológiai aktivitást. Arra kell törekednünk, hogy a lehulló csapadék végighaladjon a talajszelvényben. A talaj a legnagyobb víztározó rendszerünk, de ezt nem tudjuk kihasználni, ha az nem megfelelő szerkezetű, minőségű és nem működik egészségesen. A takarónövények, illetve a zöldtrágya használata, a forgatás elhagyása sokat segíthet a termőterületek állapotán, azonban ehhez időre van szükség

- tette hozzá Makádi Marianna. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar szakemberei az országos akcióhoz kapcsolódva a városi talajok struktúráját mutatták be az érdeklődőknek. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az épített környezetben a talaj szerkezete a felső néhány centiméteres rétegben erősen tömörödött, átalakult, lemezes szerkezetűvé, meszessé, lúgossá vált. Fakóbb még a művelt talajokhoz képest is, ugyanis a szerves anyag nagy része már elbomlott. Ez az állapot pedig negatív hatással lehet a városi kiskertekben termelt növények fejlődésére is

- fejtette ki Novák Tibor. 

A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Agrokémiai és Talajtani Intézet egyetemi docense hozzátette: a romló ökológiai funkciók miatt a városi talajok kevesebb szenet kötnek meg és kevesebb csapadékot tudnak elnyelni. A Magyar Talajtani Társaság A talaj élete - amit egy szelvény el tud mondani magáról elnevezésű figyelemfelkeltő rendezvényén a DE agrárkarán és a Nyíregyházi Kutatóintézet területén több mint kétszázan vettek részt. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?