Durva kijelentést tett Nagy István a magyar termőföldekről

Durva kijelentést tett Nagy István a magyar termőföldekről

MTI
A termőföld, a víz, az ökológiai sokféleség és erdő a jövő generációi számára az állam és mindenki által megőrzendő - mondta az agrárminiszter Budapesten. Nagy István a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expo és Élményprogramon Áder János volt köztársasági elnökkel, a rendezvényt szervező Kék Bolygó Alapítvány kuratóriumi elnökével vett részt egy kerekasztalbeszélgetésen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tárcavezető és a korábbi államfő is hangsúlyozta, hogy a termőföld sokrétű ökoszisztéma, az abban található állatok, gombák, baktériumok kellenek ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű és jó minőségű élelmiszert lehessen előállítani. Nagy István felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt 50 évben a talajban lévő mikroorganizmusok száma 10 százalékra csökkent.

Nem elég, hogy az urbanizáció és az ipari  fejlesztés következtében termőterületeket veszítünk, hanem meglévő termőterületeink minősége is romlik

- fogalmazott a miniszter.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezért fontos a talajmonitoring rendszer, amely arra szolgál, hogy átfogó képet adjon Magyarország talajának állapotáról - mondta, megjegyezve, hogy Magyarország 20 millió ember alapélelmiszerrel való ellátására képes. A tárcavezető szerint a talajmonitring rendszerre a talaj humusztartalmának megállapítása, a tavalyi aszály hatásai és a nitrogén tartalmú műtrágya használata miatt is szükség van. Nagy István kitért arra, hogy a következő években a drasztikus éghajlatváltozás miatt termőföldet, termőterületet csupaszon hagyni nem lehet, szükség lesz a talaj takarására. Áder János arra hívta fel a figyelmet, hogy ha nem jó a műtrágya felszívódása, akkor az abban található nitrogénnek csak az egynegyedét hasznosítja a növény. A fennmaradó nitrogén kétharmadából pedig üvegházhatású gáz lesz, vagy elszivárog, és a talajvizet szennyezi.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezért a korábbi köztársasági elnök szerint hosszú távon nem lehet megengedni, hogy drágán, jelentős szén-dioxid-kibocsátással földgázból állítsák elő a műtrágyát, aminek csak kis részét tudja hasznosítani a növény. Áder János arra is rámutatott, hogy a nem megfelelő talajművelés a talaj vízháztartását is rontja. Nagy István közölte, hogy a vízzel összefüggő probléma korábban mindig árvizet jelentett, azonban fontos tudni, hogy az országnak nagy a kitettsége az aszályra is. Utóbbira - a tárcavezető szerint - magyarázatot ad, hogy a vízgyűjtő területeinken kivágták az erdőt, ráadásul tavaly a Dunának 40, a Tiszának 60 százalékkal volt kisebb a vízhozama. Egyúttal jelezte, hogy - az aszály kezelése érdekében - az ökológiai vízpótlással is foglalkozni kell, amelynél nagy hangsúlyt helyeznek majd a talajvíz szintjének emelésére is.

Erre reagálva Áder János globális szintű dilemmaként fogalmazta meg, hogy egyre kevesebb egy emberre eső vízből egyre gyengébb minősőgű termőtalajon egyre több embert kell ellátni a következő évtizedekben megfelelő mennyiségű és jó minőségű élelmiszerrel. Nagy István ezzel összefüggésben megjegyezte, a világ egyik legnagyobb nehézsége abból a kényelmi szempontból ered, hogy "mindent akarunk, minden időben".     Az ingyenesen látogatható expo és élményprogram október 1-ig várja az érdeklődőket a Hungexpo területén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?