A Darányi Ignác Terv pályázataival is segítjük a vörösiszappal sújtott térség agrárvállalkozásait!

agrarszektor.hu
A kormány a helyreállítás befejezését követően sem hagyja magára a katasztrófa sújtotta településeket - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a helyreállított területek bejárását követő sajtótájékoztatón Devecseren - írja a VM sajtóirodája.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Visszatért az élet a térségbe, az összes területet megtisztították, az új házak felépültek, fejlődnek a katasztrófa után telepített energianövények is. Az október 4-i gátszakadást követően a vidékfejlesztési tárca haladéktalanul megkezdte a mezőgazdasági károk felmérését és a kármentesítést.

A minisztérium saját forrásainak átcsoportosításával 350 millió forintot biztosított a katasztrófával sújtott vállalkozások jövedelempótló támogatására. A gátszakadást követően mintegy 300 hektár termőterületről kellett összegyűjteni a vörösiszapot, a kármentesítés 800 hektáron zajlott. A munkagépekkel több mint 800 ezer köbméter szennyező anyagot gyűjtöttek össze,és szállítottak vissza a timföldgyár területén kijelölt lerakóhelyre. A külterületi mentesítés kiegészült a folyóvizek kotrásával, a Devecseri Kastélykert helyreállításával, a kolontári halastó tisztításával, a házikertek feltöltésével és a szennyezett fák törzsének megtisztításával.

Mára minden munkálat befejeződött, az élővilág regenerálódott, ezt a területről vett mintegy 20 ezer talaj- és vízminta is igazolja-mondta Szabó Csaba miniszteri biztos a kármentesített területek sajtóbejárását követően. Hozzátette, hogy az előzetesen tervezettnél kisebb összegbe, mintegy 16 milliárd forintba került a külterületi mentesítés. Csúcsidőszakban 250 teherautó mozgott, ötven markoló volt a területen, és 14 helyszínen dolgoztak folyamatosan a szakemberek.

Fazekas Sándor biztató kezdeményezésnek nevezte a Devecser határában létesült tizenöt hektáros energiaültetvényt. Felhívta a figyelmet, hogy a korszerű bioenergia előállításához magyar növényfajták állnak rendelkezésre. Állami földterületek biztosításával a minisztérium támogatja a térségben induló Start munkaprogramot. A Darányi Ignác Terv pályázati forrásaival a tárca segíti a helyi termékeket értékesítő piacok kialakítását, a vállalkozások betelepülését.

Kérdésre válaszolva a miniszter tájékoztatott, hogy legalább egy éve egyeztet a tárca a katasztrófa sújtotta agrárvállalkozások kárenyhítéséről az Európai Unióval, de az újabb feltételek miatt késik a döntés. Reményei szerint néhány hónapon belül befejeződnek az egyeztetések és utána egyértelmű határozat születik az ügyben. A tárgyalások lebonyolításával Szabó Csaba miniszteri biztost, Glattfelder Bélát, a Fidesz Európa Parlamenti képviselőjét és Ékes Józsefet, a térség parlamenti képviselőjét kérte fel.

Összesen 68 mezőgazdasági vállalkozó nyújtott be mintegy 1,2 milliárd forintnyi kárigényt a megsemmisült terményekre, illetve állatállományra - mondta Szabó Csaba miniszteri biztos. Közölte: legalább háromszor előfordult, hogy az unió bizottsága a hatvan napos határidő 58. napján még három kérdést tett fel az ügyben.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: megoldást kell találni az ajkai timföldgyár tározóinak kiporzására, a zöldhatóság intézkedési tervet dolgoz ki ennek érdekében. Hozzátette: a kiporzás a technológia váltás következménye, és a gyártól a tározóig tartó útvonalakat is érinti.

Zay Andrea, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője kifejtette: a hatóságok a jövő héten egyeztetnek a MAL Zrt. képviselőivel a gátak megerősítésének ütemtervéről és a kazetták rekultivációs tervének előkészítéséről. A tározók működését engedélyező Veszprémi Bányakapitányság minden munkálatot leállíttatott az ajkai timföldgyár területén.

A porszennyezést a zöldhatóság folyamatosan méri, a vizsgálatok szerint Devecser, Kolontár, és Somlóvásárhely területén nem történt határérték-túllépés - tájékoztatott Zay Andrea. Miniszteri utasításra a jövő héten a zöldhatóság állandó mérőállomást létesít a szélirányba eső területen.

(MTI/Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?