Nyakunkon a digitális mezőgazdaság - Miért nem élünk vele?

agrarszektor.hu
A precíziós mezőgazdaságban a szenzorok használata hasonló az emberi érzékszervek működéséhez. A szemünk, fülünk és egyéb érzékszerveink által felfogott rengeteg információ bekerül az agyba, de ezeknek csak töredékét használjuk fel tudatosan; a mezőgazdaságban ezek az érzékszervek a szenzorok, például a GPS fogalmazott előadásában Pesti Csaba, az Agrárgazdasági Kutató Intézet munkatársa, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara korábbi szakmai igazgatója az IVSZ (Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége) és az MTA precíziós mezőgazdaságról szóló konferenciáján. A Digitális Transzformáció; a digitalizáció hatása az élettudományokban címmel szervezett konferenciájának három fő témaköre közül az egyik az agrárium volt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Akárcsak az agyban, a szenzoros érzékelés esetében is több információt tárolunk, mint amennyit felhasználunk. A különbség abban keresendő, hogy míg az emberi agy képes ezeket a nem tudatosult adatokat is felhasználni, addig a mezőgazdaságban ehhez tudatosságra és szándékosságra van szükség. Az informatikai technológia fejlődése következtében jelentős változások történtek a mezőgazdaságban is, melyek egyik folyománya a precíziós gazdálkodás. Hazánkban még gyerekcipőben jár az új technológiák alkalmazása, pedig a lehetőségek adottak, a kérdés csak az, hogy mennyire képesek kiaknázni ezeket a gazdák és a vállalkozók - világított rá a precíziós technológiák alkalmazásának lehetőségeire Pesti Csaba.

Élen a szántóföldi növénytermesztés

Az uniós csatlakozás óta a szántóföldi növénytermesztés a leginkább jövedelmező ágazat a mezőgazdaságon belül, ebből kifolyólag ezen a területen terjedtek el leginkább a precíziós technológiák

 - kezdte a különböző ágazatok alkalmazási területeinek bemutatását Pesti Csaba. Hazánkban is elterjedt a GPS sorvezetők és az automata kormányzás kombinációja, aminek lényege, hogy a traktor minél egyenesebben menjen és a lehető legkisebb területet járja be feleslegesen, ezzel gázolajat takarítva meg. Kevesebben használják az úgynevezett hozamtérképeket, amiken látszanak a különböző minőségű talajfoltok, illetve azok a területek, ahol nem érdemes input anyagot felhasználni. A hozamtérképet a műholdas vagy drónos távérzékelés tudja tovább pontosítani, segítségükkel az is megállapítható, hol szükséges növényvédő szert alkalmazni. Ehhez kapcsolódik a precíziós műtrágya és növényvédő szer kijuttatás, ami a különböző talajfoltok speciális igényeihez, tulajdonságaihoz igazodik. Ennek köszönhetően csak oda kerül trágya, ahol valóban érdemes trágyázni, a jó minőségű talajfoltokba több, a rosszabbakba pedig kevesebb vetőmag jut.

A kertészetben és az állattenyésztésben is működik a digitalizáció

A kertészetben az automatizált üvegházak nélkül gyakorlatilag ma már nem is lehetne eredményesen termelni, tehát itt mindenképpen működik a digitalizáció - hívta fel rá a figyelmet Pesti Csaba. Ugyanakkor ez csak egy kis szelete a meglévő lehetőségeknek. Az ültetvényeken meglehetősen fontos a fagyvédelem, amit saját, a mikroklímát mérő meteorológiai államossal lehet támogatni. Fontos megemlíteni a korokozó modelleken alapuló növényvédelmet is, aminek segítségével könnyebben lehet védekezni a betegségek ellen. Hazánkban egyelőre nem terjedt még el a precíziós öntözés, pedig jelentős megtakarítást képes eredményezni. Ezzel a technológiával pontosan annyi víz jut a növénynek, amennyire szüksége van. Szenzorok segítségével lehet mérni a talajnedvességet, így kalkulálható ki az optimális vízmennyiség és az öntözés gyakorisága.

A precíziós technológiák a legkevésbé az állattenyésztésben nyertek teret, mivel ebben a szektorban alacsonyabb a jövedelmezőség, az állatlétszámok is jelentősen csökkentek az elmúlt években Magyarországon. Leginkább a sertés- és a baromfiiparban jellemző, hogy számítógépes módszerekkel oldják meg a takarmányozást, illetve egyes tejtermelők alkalmaznak egyedi takarmányozást az állat viselkedése és szokásai alapján, annak érdekében, hogy több tejet adjon - festette le a hazai helyzetet a szakember.

Miért nem élnek a magyar gazdák az új technológiákkal?

 

A felsorolt példákon is látszik, a lehetőségek tárháza igen széles, ráadásul a precíziós eszközök alkalmazásával 5-10 százalékot lehet spórolni. Mi lehet hát az oka annak, hogy a magyar gazdák kevésbé élnek az új technológiákkal? - tette fel a kérdést Pesti Csaba. Jelenleg a termelők digitalizáció nélkül is aránylag magas hozamokat tudnak elérni, ráadásul a precíziós mezőgazdasághoz szükséges némi informatikai gondolkodásmód is.

Ugyanakkor az input anyagok drágulása a precíziós gazdálkodás malmára hajtja a vizet, így előbb-utóbb muszáj lesz elmozdulni ebbe az irányba. A megoldást - bár már-már közhelynek számít - a gazdálkodók és a szaktanácsadók képzése, az adatok szabványosítása és az alkalmazások egyszerűsödése hozhatná meg - világított rá Pesti Csaba.

Már a Commodore 64-en is futott a "digitális nemesítés"

A mezőgazdaság az emberiség egyik legrégebbi tevékenysége, ami természetesen profitorientált is. Utóbbi tulajdonságából fakadóan nem mindegy, hogy milyen terméshozamot és minőséget produkálunk - vezette fel előadását Makai Szabolcs, a Magyar Tudományos Akadémia Mezőgazdasági Intézetének kutatója. Ismertette: a gabonafélék terméshozama Magyarországon a 90-es évekig aránylag jól alakult, de a "rendszerváltozást rosszul viselte". Ahogy vége lett a tervgazdaságnak, nem volt pénz fémzáras vetőmagra, illetve megjelentek a külföldi vetőmagok is a piacon.

A nemesítés célja alapvetően az, hogy a javítsa a terméshozamot és biztosítsa a minőséget. Hazánkban a nemesítés informatikájának komoly hagyományai vannak, már a Commodore 64-es időszak óta van informatikai háttere a nemesítésnek, egy úgynevezett nemesítési döntés támogató rendszer. Ehhez társul a környezet digitalizációja, a precíziós mezőgazdaság, illetve a bioinformatika, ami magát az élőlényt digitalizálja. A bioinformatikának köszönhetően egyre több növénynek és állatnak ismerjük a teljes génállományát, ugyanakkor ezen adatok feldolgozása, illetve a gazdák számára is releváns információvá alakítása nem egyszerű feladat - jegyezte meg a kutató.

A nemesítés a küszöbönálló klímaváltozás és a fenntarthatóság szempontjából is lényeges kérdés. A változó környezethez a mezőgazdaságnak is alkalmazkodnia kell, ehhez pedig adaptációs készségre van szükség, mind a növények, mind a gazdák részéről. A bioinformatikának köszönhetően pontosan lehet tudni, hogy milyen genetikai markereken kell változtatni ahhoz, hogy a búza szárazságtűrőbb legyen, ez az úgynevezett precíziós nemesítés. A klímaváltozás okozta kihívásokra és a fenntarthatóságra ez adhatja meg a választ - hangsúlyozta Makai Szabolcs.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14