Nyakunkon a katasztrófa: ezt muszáj lesz meglépnie a magyar mezőgazdaságnak

Nyakunkon a katasztrófa: ezt muszáj lesz meglépnie a magyar mezőgazdaságnak

MTI
Az ENSZ idei glasgow-i Klíma Konferenciájának 2030-ig érvényes vállalásai mellett is várhatóan 2,4 Celsius fokot nőhet bolygónk átlaghőmérséklete, ami jelentősen magasabb, mint az elfogadhatónak tartott 1,5 Celsius fok. Ezért a hazai agráriumnak egyrészt fel kell készülnie a kedvezőtlen hatások fokozódására, másrészt szerepet kell vállalnia az éghajlatváltozás csökkentésében - olvasható az Országos Sajtószolgálataz által, az MTI-hez eljuttatott közleményben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ebben a kényszerhelyzetben élni kell minden lehetőséggel, így kiemelt figyelmet érdemel a termesztett növények és gazdasági állatok nemesítése a klímakrízis kihívásainak figyelembevételével. A fajtaelőállítás mostani gyakorlata mellett érdemes a legújabb innovatív módszereket is alkalmazni, amelyek lényegesen javítják a génállomány optimalizálásának hatékonyságát. A Nobel-díjjal elismert genomszerkesztési módszer, a CRISPR technológia, mint precíziós nemesítési módszer lehetővé teszi egy adott tulajdonság génjének célzott módosítását.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Így nem meglepő, hogy ezzel a módszerrel már számos új növény-, illetve állatvariánst állítottak elő, amelyek kifejezetten a klímaváltozás következményeihez alkalmazkodnak. Ilyen például a szárazságtoleráns vagy sótűrő rizs és kukorica, a közel 40 betegség-ellenálló gazdasági növény, de említhető a vírus-ellenálló csirke, sertés, ponty, a tuberkulózis toleráns szarvasmarha, a miosztanin mutánsok nagyobb hústömege. Külön figyelmet érdemel a kínai kutatók most közölt cikke, ami a genomszerkesztésből származó rizs növények fokozott CO2 megkötéséről, és nagyobb terméséről számol be. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A légkörben a növekvő CO2 koncentráció kulcsszereplő a klímaváltozásban. Tekintettel a genomszerkesztés kutatási és innovációs eredményeire, indokolt a kezdeti hazai aktivitások kibővítése, kiemelt figyelemmel a klímakrízishez történő alkalmazkodásra. Az ilyen precíziós nemesítésből születő fajták alkalmazásának feltétele, hogy az EU jelenlegi állásfoglalásával szemben a hazai szabályozás tegye lehetővé a genomszerkesztéssel előállított tenyészanyagok hasznosítását, és így a hozzájárulást a klímavédelemhez.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?