Elképesztő mértékben pörög a magyar mezőgéppiac

agrarszektor.hu
Csaknem 77 milliárd forint értékben szereztek be új mezőgazdasági gépeket a magyar vállalkozások az első félévben, amely 40 százalékos növekedést jelent éves szinten. Az új traktorok piaca 32 százalékkal bővült, új kombájnokból pedig 12 százalékkal több talált gazdára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Látványosan nőtt a legfontosabb mezőgazdasági gépek piaca, ugyanis 76,6 milliárd forint értékben kerültek új gépek a gazdákhoz, ami 40 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. A legfontosabb mezőgazdasági gépek közé tartozó traktorok, kombájnok piaca is bővült,

az idei év első hat hónapjában 1387 új traktort adtak el a piacon, ami 32 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. Új kombájnokból 222 darab kelt el, ami 12 százalékos növekedésnek felel meg.

A magajáró rakodónak nevezett gépek eladása pedig 68 százalékkal 208 darabra emelkedett - közölte a Magyar Lízingszövetség az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai alapján.

Számos agrárvállalkozás lízingkonstrukción keresztül szerzi be ezeket a járműveket - mondta Tóth Zoltán, a szövetség főtitkára. A csaknem 77 milliárdos beszerzési érték mintegy 46 százaléka, 35 milliárd forint lízingkonstrukciókon keresztül jutott az értékesítőkhöz.

Többek között a traktorpiaci bővülésnek köszönhető, hogy az idei első félévben növekedés következett be a mezőgéplízingben. A Magyar Lízingszövetség adatai szerint a mezőgépek szegmensében a finanszírozott érték - azaz az új kihelyezések összege - 35,2 milliárd forintot tett ki, ami 16 százalékos növekedésnek felel meg.

Egy évvel korábban a mezőgép-finanszírozásban a jegybank Növekedési Hitelprogramjához köthető kihelyezések aránya 80 százalékos volt, míg az idén ez - a program kifutásával - 36 százalékra csökkent

- emelte ki a főtitkár. 

Az agráglízing-piac bővülését mutatja az is, hogy a Magyar Lízingszövetség adatai szerint a mezőgépeknél a tőkekintlévőség azaz a teljes finanszírozott állomány - a félév végén meghaladta a 109 milliárd forintot. Ez 14 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, egyben 2009 óta a legmagasabb érték.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?