Az időjárás elvette a gazdák kedvét a mezőgépvásárlástól: nehéz évet zárt a Claas

agrarszektor.hu
A digitális adatok még jobb feldolgozása, a gyártókapacitások megújítása és új piacok meghódítása is szerepel a Claas tervei között. Ám a német mezőgépgyártó erős versenyhelyzetben küzd a gazdák megcsappanó pénzeiért. Két év aszály elég volt hozzá, hogy a németek kétszer is meggondolják, vesznek-e új gépeket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Thomas Böck, aki alig két hónapja vezeti a Claast, e hét kedden egy jó és egy rossz hírrel is szolgált, amikor a cég ez évi teljesítményét értékelte. A mögöttünk álló évben a mezőgazdasági gépeket gyártó konszern tartani tudta 3,9 milliárd eurós forgalmát, ami tekintve a nehéz értékesítési helyzetet, jónak mondható eredmény. A megszokott árbevétel azonban rosszabb jövedelmezőséggel párosult. Az adózás előtti eredmény 40 százalékkal 135,7 millió euróra csökkent - adta hírül a handelsblatt.com. A globális kereskedelmi háború, a régió aszályos időjárása és a romló világgazdasági környezet  hatásai alól nem vonhatta ki magát a Claas sem.

Érzékeljük, hogy romlik az üzleti hangulat. Míg Kínában az afrikai sertéspestis rontja a pénzügyi stabilitást, addig Európa egyes térségeiben az aszály vette el a termelők kedvét a gépi beruházástól“

 - mondta Böck. A gépforgalmazó konszern a növekvő bizonytalanságok ellenére 2020-ra enyhén növekvő árbevétellel és "stabil eredménnyel" kalkulál. "Visszafogott optimizmussal tekintünk a jövőbe, és őszintén reméljük, hogy 2020-ban megfelelő mennyiségű csapadék érkezik a megfelelő időben“- utalt a cégvezető az időjárás gépforgalomra gyakorolt hatására.


Thomas Böck a nehézségek ellenére nagyratörő tervekkel rendelkezik: elsősorban Észak-Amerikában és Oroszországban szeretne terjeszkedni. Az USA-ban azonban bajorországi versenytársával is meg kell küzdenie: a Fendt egyre erősebben nyomul Amerikában. A 48 éves Böck azonban ismeri a konkurenciát, hiszen a Fendtnél kezdte pályafutását, innen igazolt át 13 évvel ezelőtt a Claas vesztfáliai csapatához. A Claas vezetőségébe 2014-ben került be mint technológiai igazgató, majd innen idén októberben a vállalat élére. Ebben a minőségében a cég stratégiájának kialakításáért felel, ami egyre inkább a digitális technológiák irányába fordul. A "365 Farmnet“ platformmal a Claas is megalkotta azt a rendszert, amely márkafüggetlenül képes a standard gépadatok gyűjtésére és feldolgozására, legyen az kombájn, traktor vagy vetőgép.  "Ilyen mértékű márkafüggetlen adatfeldolgozás más szektorokban nem is létezik" - mutatott rá Böck.

A nehéz gazdasági környezet ellenére a Claas 2021-re kétszemjegyű eurómilliós kiadást tervez a harsewinkeli cégközpont modernizációjára. Jelenleg a franciaországi traktorgyártó központot újítják meg. A franciaországi kereslet idén jól alakult, 11,7 százalékos bővüléssel 756,5 millió euró árbevételt realizált a Claas ezen a piacon. Eközben hazájában, Németországban 4,1 százalékkal csökkent az árbevétele az előző gazdasági évhez mérten.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?