Ez durván megéri: hiánypótló eszközt fejlesztett a gazdáknak egy holland cég

Ez durván megéri: hiánypótló eszközt fejlesztett a gazdáknak egy holland cég

Megfizethető árú, külső szenzoros okosplatformot dobott piacra a Farm21 nevű holland start-up cég. A szenzortelepek darabonként 79 euróba, azaz alig több mint 28 ezer forintba kerülnek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az amszterdami székhelyű vállalkozás a napokban jelentette be, hogy már megvásárolhatóak az általuk fejlesztett mezőgazdasági okosplatformok, valamint az ezekhez kapcsolódó szenzorok, írta meg a Future Farming. A cég állítása szerint már egyetlen Farm21 terepi szenzorcsomag is képes három mélységben mérni a talaj nedvességtartalmát és hőmérsékletét, valamint a levegő hőmérsékletét és páratartalmát.

A szenzortelep megfizethetően alacsony ára (egységenként 79 euró, azaz valamivel több mint 28 ezer forint) garantálja, hogy a gazdák több mérési pontot is ki tudjanak jelölni a földjeiken. A Farm21 szerint ugyanis minél több szenzor dolgozik egyszerre ugyanazon a területen, annál jobb lesz az adatok minősége és pontossága. Az adatokból pedig olyan következtetéseket vonhatnak le, ami segíthet nekik a terméshozamok javításában és a kiadásaik csökkentésében.

A Farm21 azt is elárulta, hogy az érzékelőket úgy tervezték, hogy képesek legyenek drótnélkül kapcsolatra. Az adatokat a LoRa nevezetű, nagy hatótávolságú, alacsony energiaigényű hálózaton továbbítják. A Farm21 számos országban több kereskedelmi LoRa-szolgáltató céggel is partnerségi viszonyt ápol, hogy minél nagyobb lefedettséggel állhasson az ügyfelei rendelkezésére. Ez azt is jelenti, hogy a gazdák a helyi LoRa-rendszeren belül kiépíthetik a saját, kisebb hálózatukat.

A Farm21 előre beállított, a szenzorokhoz csatlakoztatható külső hozzáférési eszközt is fejlesztett. Egy ilyen “kapu" 2-5 kilométeres hatótávval rendelkezik, ezen belül képes a szenzorok számára az adatforgalmat biztosítani. Mivel a rendszer alacsony energiaigényű, egy szenzortelep egyetlen cserélhető elemmel képes egy éven keresztül óránként adatokat továbbítani.

Az adatokat a külső adattovábbító eszköz juttatja el a Farm21 platformjára. Az algoritmus ezekből az adatokból konkrét tanácsokat és előrejelzéseket készít, amelyeket a gazdák minden okoskészülékükön megtekinthetnek. A cég havonta küld ki frissítéseket és fejlesztéseket a rendszer és a felhasználói élmény javítására.

A termékünk és a platformunk fejlesztésének évei alatt sok gazdával és tanácsadóval működtünk együtt, és megpróbáltunk annyit tanulni tőlük, amennyit csak lehetséges. Ezt a tudást akarjuk felhasználni a jövőbeli fejlesztések során, hogy további hozzáadott értékekkel, termékekkel és tanácsokkal segíthessük a gazdákat

- mondta Thomas Houwers, a Farm 21 társalapítója és vezérigazgatója.

Thoamas Houwers azt is elmondta, hogy a cégük nem kezeli és nem tárolja az összegyűjtött adatokat, azokkal kizárólagosan a gazdák rendelkeznek. Rajtuk áll, hogy megosztják-e azokat tanácsadó szakemberekkel vagy a kollégáikkal. A cég rövidtávú céljai között a tanácsadó funkció javítása szerepel, például azáltal, hogy a platform a várható időjárást is figyelembe véve nyújtson prognózisokat a gazdák számára. Ez a fejlesztés várhatóan 2020 közepére fog elkészülni, és a Farm21 reményei szerint sokat fog javítani a tanácsok és előrejelzések minőségén.

(Címlapkép forrása: Farm21)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06