Ez most komoly? Ki nem találnád, mire használná fel a tehéntrágyát egy tejes cég

Ez most komoly? Ki nem találnád, mire használná fel a tehéntrágyát egy tejes cég

Nagyszabású kísérleti projektet indított el egy nemzetközi élelmiszeripari vállalat, az Arla Foods. A cég tehéntrágyából készítene járműbarát üzemanyagot, valamint természetes talajjavító szert. A cég ezzel az új módszerrel szeretné erősíteni a fenntarthatósági törekvéseit.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európában 7 országban is jelen levő, svéd-dán alapítású, minőségi tejtermékek előállítására szakosodott Arla Foods angliai ága nagy jelentőségű fenntarthatósági kísérletbe kezdett. A három hónapig tartó tesztelés során a cég 500 tehén trágyájából fog 27 ezer kilogrammnyi bioüzemanyagot előállítani, amellyel aztán két tejszállító tartálykocsit fognak üzemeltetni, írta meg a FarmingUK. Az Arla abban bízik, hogy a teszt során 80 tonnával fog csökkenni a szén-dioxid-kibocsátásuk, ezzel együtt pedig ők lesznek az első angol agrárvállalkozás, amelyik a gazdaságaiból származó trágyával működteti a járműflottáját.

Ian Barker, az Arlához tartozó egyik gazda, aki a kísérleti projektben is részt vesz, elmondta, hogy sokan tudják, milyen értékes egy tehén teje, de az már kevesebbekben tudatosul, hogy a trágya is legalább olyan fontos "termék" lehet. A szakember szerint a tehéntrágya ilyen módszerrel történő feldolgozása egy gyakorlatilag végtelen energiaforrást biztosít az emberiség számára, valamint az eljárás végén megmaradó szilárd anyag jó minőségű talajjavító szerként használható a földeken, vagyis ez egy nyer-nyer szituáció.

A farmjainkról származó tehéntrágya ilyetén felhasználásával csökkentjük a hulladéktermelésünket, és kevésbé fogunk függni a levegőt szennyező fosszilis üzemanyagoktól. A gazdáink és partnereink közreműködésével jelenleg egy teljesen zárt rendszert alkotunk, ez pedig - később és nagyobb mértékben alkalmazva - egy zöldebb jövőt kínálhatna az üzemanyagoknak

- jelentette ki Graham Wilkinson, az Arla mezőgazdasági ágának igazgatója.

Az Arla a kísérlet során azt is vizsgálni fogja, hogy a módszer alkalmazható-e a szállítmányozás során a teljes értékláncukon.

(Címlapkép forrása: Kennedy News and Media)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?