Súlyos vízválság fenyeget: azonnali lépésekre van szükség

Súlyos vízválság fenyeget: azonnali lépésekre van szükség

agrarszektor.hu
Akkor tudjuk megoldani a vízválságot, és biztonságos világot teremteni az emberiségnek, ha innovációkba kezdünk, és nem csak beszélünk a problémákról - hangsúlyozta Matthias Berninger, a Bayer "Public Affairs, Science & Sustainability" területekért felelős alelnöke a Planet Budapest 2021 egyik kerekasztal beszélgetése során. A vállalat elkötelezett a fenntartható megoldások iránt, a közelmúltban stratégiai megállapodást kötöttek a Microsofttal a digitális mezőgazdasági megoldások fejlesztéséért, és bejelentették, hogy 100 millió eurót kívánnak beruházni, hogy továbbra is segítsék a fenntartható innovációt, egészségügyi termékeink gyártását és fogyasztást - tudhattuk meg a Bayer közleményéből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Planet Budapest 2021 konferencián egy kerekasztal-beszélgetés során kijelentette, hogy az emberiség a glasgow-i COP26 után elérkezett egy paradigmaváltáshoz, hiszen az emberek felismerték, hogy a klímaváltozás első hatásait a "vízen, mint természeti erőforráson" keresztül láthatják. A szakember hozzátette, hogy a vízzel kapcsolatos párbeszédek egyik legnagyobb kihívása az, hogy bár a problémákról sokan és sokat beszéltek már, a megoldásokról viszont annál kevesebb szó esik.

Ez a szemléletváltás egy komoly lehetőség előttünk arra, hogy összekössük a kritikus pontokat és nagyobb hangsúlyt helyezzünk a megoldásokra a beszélgetéseinkben. Születésem óta megduplázódott a világ lakossága, de a termőföld mérete, amelyre ahhoz van szükségünk, hogy elegendő élelmiszert termeljünk, nem duplázódott meg. Megoldhatjuk a vízválságot, és biztonságos életteret teremthetünk az emberiségnek, ha nemcsak beszélünk a problémákról, hanem elkezdjük napi szinten alkalmazni a rendelkezésre álló innovációs megoldásokat

- összegzett Matthias Berninger a beszélgetés során, kiemelve, hogy ő azért optimista a jövőt illetően.

A Bayer alelnöke kifejezte aggodalmait az élelmiszer-biztonság kapcsán is, megemlítve, hogy az emberiség nem is veszi észre, milyen nehéz helyzetben vannak az élelmiszerellátási rendszerek a klímaválság miatt. Ahogy Matthias Berninger forgalmazott, ha sikerül is 1,5 Celsius-fokban limitálni a globális hőmérséklet-emelkedést az évszázad végére, ami egyébként mindig is ambiciózus cél volt, az emberiség akkor is elveszíti a termés 5-10%-át. A Glasgow-ban született döntésekkel viszont a világ egy olyan úton indult el, amelynek a végén a termés 25%-át is elveszítheti. A szakember szerint ez egy igen égető kérdés, igazi kihívás, és teljesen más módon kell megközelíteni a dolgot, mint ahogy ma teszi ezt az emberiség.

A Bayer jelentősen hozzájárul a széndioxid-kibocsátás csökkentéséhez, valamint a széndioxid légkörből történő kivonásához. A vállalat 2019-ben több intézkedést vezetett be, ezek közül egy, hogy pénzügyi lehetőségeikhez, befektetéseikhez társadalmi és környezeti teljesítménymutatókat rendeltek, mert felismerték, hogy olyan mutatókat kell felállítani, amelyek azonnali cselekvésre ösztönözik a céget. A Bayer a fenntarthatósági kezdeményezéseket világszerte fontosnak tartja és támogatja, ennek egyik eredményeként a közelmúltban együttműködési megállapodást írt alá a Microsofttal a digitális mezőgazdaság támogatására, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Bayer szintén idén jelentette be, hogy globális" Carbon Initiative" elnevezésű kezdeményezését Európában is bevezeti. A program célja az élelmiszer értéklánc széndioxid-mentesítése a termelőkre fókuszálva, egy rugalmasabb és fenntarthatóbb élelmiszerrendszer létrehozása érdekében. A kezdeményezés összeköti a termelőket az élelmiszer értéklánc egyéb szereplőivel, ezáltal olyan jutalmazási struktúrákat ismerhetnek meg, amelyek nemcsak a legújabb széndioxid-kibocsátás csökkentésre vonatkozó gyakorlatokat valósítják meg, de az Európai Bizottság Green Deal céljaihoz is hozzájárulnak.

Az új Európai Dekarbonizációs Program elismeri és felismeri a termelők és termőföldjeik szerepét abban, hogy tartós, pozitív környezeti hatásokat generáljunk - nem beszélve arról, hogy mindez része a Bayer fenntarthatósági vállalásainak is, aminek célja a termőföldek üvegházhatású gáz kibocsájtásának (GHG) 30%-kal való csökkentése 2030-ra a Bayer termékek és megoldások használatával. December elején a Bayer azt is bejelentette, hogy a vállalat 100 millió eurót fektet további fenntartható innovációkba, így egészségügyi termékeik gyártásába és elérhetőségének növelésébe is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?