Ez bámulatos: multifunkciós elektromos traktort dobott piacra az amerikai gyártó

Ez bámulatos: multifunkciós elektromos traktort dobott piacra az amerikai gyártó

Az amerikai Monarch Tractor nemrég dobta piacra teljesen elektromos, önjáró traktorát. A jármű képes önállóan, vezető nélkül végrehajtani az előre beprogramozott feladatokat, de egy operátor a Monarch interaktív automatizálási funkcióit kihasználva azt is elérheti, hogy a traktor kövesse a munkást, és lassan haladjon a nyomában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Monarch Tractor azt állítja, hogy kifejlesztette a világ első teljesen elektromos, választható vezetési módú okos traktorát, és ezt sikerült egyetlen platformba belerakniuk. A cég közleményében jelezte, hogy már most több száz gazdaság jelezte előzetesen a vásárlási szándékát, írta meg a Future Farming.

A traktor elektromos meghajtása 40 lóerőnyi folyamatos teljesítmény leadására képes, illetve rövid időkre képes 70 lóerőnyi teljesítményt is hozni. A jármű emellett három az egyben villamos eszköznek is tekinthető, hiszen nemcsak traktorként képes üzemelni, de egy extra tárolóegységgel terepjáróként is elboldogul, illetve erős generátorként is lehet használni a földeken.

A jármű vezetővel és vezető nélkül is képes működni. A vállalat a járművezető-segítő és a járművezető által választható műveletek biztosítására autonóm hardver- és szoftvertechnológiát használ. A jármű képes önállóan, vezető nélkül végrehajtani az előre beprogramozott feladatokat, de egy operátor a Monarch interaktív automatizálási funkcióit kihasználva azt is elérheti, hogy a traktor kövesse a munkást, és lassan haladjon a nyomában. A traktort olyan biztonsági funkciókkal is ellátták, mint az elgurulás és ütközésgátlás, a látásalapú erőátvitel (PTO) és a 360 fokban érzékelő kamerák.

A traktor minden egyes a földeken töltött napon 240 gigabájtnyi adatot képes gyűjteni és elemezni. A gyártó szerint a traktor a gazdák jelenlegi eszközeivel is képes dolgozni, de a következő generáció okos szerszámok se jelentenek számára problémát. A szenzorok és a képalkotás által biztosított információk feldolgozása során a gép olyan adatokat hoz létre, amelyeket valós idejű eszközbeállításokra is lehet használni, de hosszú távú hozambecslésekként, valamint a növények különféle paramétereinek mutatóiként is lehet használni.

Gépi tanulási technológiájának köszönhetően a Monarch traktora képes arra, hogy ezeket az adatokat feldolgozza, és hosszú távú elemzéseket készítsen a növények egészségét illetően, amely annál pontosabb, minél többet dolgozik a gép a mezőn. A traktor a gyűjtött adatokat a Monarch felhőjében őrzi. A felhasználók okostelefonon vagy más okos eszközön keresztül kaphatnak a traktorral kapcsolatos riasztásokat, valamint frissítéseket az aktuális mikro-időjárási viszonyokról, ezen kívül pedig részletes műveleti jelentéseket, adatgyűjtést, elemzéseket a gazdaság hatékonyabb szervezése érdekében.

A Monarch Tractor járművei 50 ezer dolláros (14,7 millió forintos) kezdő árral rendelkeznek. A kiszállítások 2021 őszére várhatóak.

(Címlapkép forrása: Monarch Tractor)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?