Már idén forgalomba kerülhet a svéd traktorcsoda: ettől mindenkinek leesik az álla

Már idén forgalomba kerülhet a svéd traktorcsoda: ettől mindenkinek leesik az álla

agrarszektor.hu
Autonóm elektromos traktort tervezett és épített a svéd Traktorarvid, az Arvid Örde és a RISE kutatóintézetek. A Drever 120 névre keresztelt elektromos autonóm mezőgazdasági gépet először Svédországban, a Borgeby Fältdagar kiállításon mutatták be. A traktor létrehozásában a HydraSpecma, a Regal Components és a Micropower Group is részt vett.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Drever 120 néven autonóm, elektromos traktort hoztak létre a svéd gépgyártók és kutatóintézetek. A jármű prototípusát a Traktorarvid, az Arvid Örde és a svéd RISE kutatóintézetek tervezték és építették - írta meg a Future Farming. A navigációs rendszer a RISE nyílt forráskódú WayWise rendszere, az akkumulátorokat a Micropower Group, a hidraulikát pedig a Regal Components AB és a HydraSpecma készítette. A Drever 120 moduláris akkumulátorcsere-rendszert használ, amelyet részben az FFI által finanszírozott együttműködés keretében fejlesztett ki a Harrow vállalat a svéd Väderstad AB-től.

A csuklós kormányzással rendelkező, teljesen elektromos Drever 120 szántóföldi robot egy kicsit hasonlít a 2023 elején a toulouse-i Fira Robot rendezvényen bemutatott 30 lóerős SoftiRover e-K18 elektromos csuklós traktorra. Ez volt az egyik olyan autonóm jármű a bemutatón, amely nagy figyelmet keltett, és 2023-ban kerülhet forgalomba.

Az EU mezőgazdasági miniszterei az Európai Unió Tanácsának svéd elnöksége keretében látogatást tettek a svédországi Testbed Digitalised Agriculture és RISE kutatóintézetekben. Peter Kullgren, Svédország vidékügyi minisztere szerint ezek a látogatások alkalmat adtak arra, hogy rávilágítsanak arra, hogy az olyan innovációk, mint a villamosított mezőgazdasági járművek milyen jelentős szerepet fognak játszani a fejlődés következő szakaszában. A miniszterek a látogatás során beszéltek az Európai Bizottság és a tagállamok által finanszírozott agrifoodTEF nevű projektről, valamint arról, hogy a svédek és a többi 30 partner 9 európai országban hogyan segítik a kkv-kat a mesterséges intelligenciával és a robotikával a mezőgazdaságban.

Svédország vezető szerepet tölt be ezen a területen, és a látogatások nagyra értékeltek és inspirálóak voltak

- mondta Peter Kullgren

(A címlapkép csak illusztráció-)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?