Ilyet még nem láttál: teljesen átalakítaná a növénytermesztést ez a magyar cég

Ilyet még nem láttál: teljesen átalakítaná a növénytermesztést ez a magyar cég

agrarszektor.hu
Megkapta első, 400 ezer eurós kockázati tőke befektetését a levél-szintű termésfigyelést lehetővé tévő, mesterséges intelligenciával támogatott platformot fejlesztő magyar agrártechnológiai startup, a Proofminder, jelentették be az alapítók. A cég nemzetközi terjeszkedésének támogatásába a társadalmi innovációkat célzó hazai befektető, az Impact Ventures szállt be.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Föld lakosságának növekedésével párhuzamosan egyre fontosabbá válik a megfelelő élelmiszerellátás biztosítása, ami a világ minden pontján hatalmas terhet ró a mezőgazdaságra. A mennyiségen kívül a minőségnek is kiemelten magas szerep jut, ezzel a céllal fogalmazta meg az Európai Unió Farm to Fork (Termőföldtől az asztalig) stratégiáját, melynek köszönhetően az uniós országok élen járnak a mezőgazdaságban használt vegyszerek szabályozásában. Annak érdekében, hogy a termelők megfeleljenek ezeknek a szigorú előírásoknak, a piacon elérhető legújabb technológiai innovációkra van szükség. A Proofminder egy mesterséges intelligenciával (MI) támogatott gépi látástechnológiai platform, amely lehetővé teszi, hogy a gazdák a levelek szintjén kövessék termőföldjeik fejlődését és időben, a megfelelő helyre juttassák el a szükséges hatóanyagokat, így fenntarthatóvá téve a mezőgazdasági termelést - derült ki a vállalat közleményéből.

A fősodortól eltérő megoldás

A jelenleg széles körben elterjedt precíziós mezőgazdasági megoldások főleg műholdkép-alapúak, így nem tudnak megbirkózni a magas felbontású, közelebbről készített képfelvételeket igénylő kihívásokkal. A Proofminder szoftveres (SaaS) platformja egy számos területen alkalmazható, könnyen kezelhető megoldást ad a gazdák kezébe. Egy gombnyomással elérhető többek között a növénytő-számlálás és távolságmérés, termésfigyelés, a növények betegségeinek, illetve gyomoknak a feltárása, rovarkár elemzés, időjárás- és vadkár elemzés.

A három adattudós, Vancsó Ambrus, Havas Norbert és Simon Levente által 2021-ben alapított Proofminder komoly helyi és nemzetközi ügyfélkörrel rendelkezik, valamint 1000 hektáron végez felmérést drónkezelő cégek bevonásával. Vancsó Ambrus, a Proofminder ügyvezetője és társalapítója elmondta, hogy

bár a mezőgazdaság globális kihívásokkal néz szembe, a megoldás eredendően csak helyi lehet. A mesterséges intelligencia számos különböző területen bizonyult forradalmi technológiának, most rajtunk a sor, hogy lehetővé tegyük a termelők számára, hogy a növény és a levél szintjén hozzanak döntéseket a mezőgazdaságban.

Mit vár a vállalat az idei évtől?

Az előzetes becslések szerint a 2023-as év a növekedés éve lesz a Proofminder számára, a jelenleg 8 fős team az általuk átvizsgált termőterület nagyságának megtízszerezését tervezi, ezzel együtt a bevételeket tekintve is tízszeres növekedést fog produkálni a platform. A magyar társadalmi innovációs befektetési alap, az Impact Ventures 400 ezer eurós befektetéssel finanszírozta a projektet, ezzel is támogatva nemzetközi terjeszkedésüket. Fehérgyarmati-Tóth Károly, az Impact Ventures partnere szerint még mindig hatalmas kiaknázatlan potenciál van a mesterséges intelligencia alapú megoldások használatában a mezőgazdaságban, vagyis bőven van hová fejlődni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?