Ne csak a konyhában használjunk fahéjat!

agrarszektor.hu
A fahéj közkedvelt, és gyakran használt fűszer. Jó azonban tudnunk, hogy nem csak a konyhában érdemes használnunk, hanem a kertben is nagy segítségünkre lehet. Érdemes tehát felraktároznunk belőle, ráadásul az ára sem magas.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az őrölt fahéjat nem csak sütéshez, főzéshez használhatjuk, de a kiskertben is nagy hasznát vehetjük a kórokozók és betegségek elleni védekezésben. Íme 6 tipp, hogy mire használhatjuk a kertünkben.

1. Elriasztja a hangyákat

Szórjuk az őrölt fahéjat a hangyákra, vagy a vonulási útvonalukra. Nem szeretik a fahéj illatát, és az akár meg is ölheti őket. Ezért a hangyák kerülni fogják majd azokat a helyeket, ahova a fahéjat szórtuk. A fahéj azért is jó rovarölő szer, mert természetes anyag, így nem mérgező a gyerekek, vagy a háziállatok számára.

2. Legyőzi a gombákat

A talajra szórt őrölt fahéj megöli a gombákat. A fahéj a felszínen élő gombákat célozza meg, így érdemes ezen kívül még más megoldásokat is alkalmaznunk a gombaölésre. Szórjuk körbe azokat a helyeket, ahol a gomba felbukkant, vagy keverjünk meleg vízbe őrölt fahéjat, hagyjuk oldódni egy éjszakán át, töltsük az oldatot egy spray-s permetezőbe, és fújjuk a növényeinkre.

3. Megvédi a palántáinkat a betegségektől

Számos gombás és egyéb betegség pusztíthatja el a palántákat. A fahéjnak gombaellenes tulajdonságai vannak, amelyek megvédhetik a palántákat a rothadástól és a kórokozóktól. Ezért érdemes fahéjat szórni a talajra a növények köré.

4. Védelmet nyújt a dugvánnyal vagy oltással szaporított növényeknek

Ha nem férünk hozzá gyökereztető hormonhoz, akkor ültessük a dugványt vagy oltványt fahéjba. Tiszta vízben nedvesítsük meg a dugványt, majd őrölt fahéjban forgassuk meg ültetés előtt. A fahéj megakadályozza a betegségek és a fertőzések kialakulását, amikor majd gyökerezni kezd a dugvány. Oltásnál is ugyanúgy használhatjuk.

5. Gyógyítja a beteg növényeinket

Fertőtlenítsük a sérült növényünket őrölt fahéjjal (vágás vagy valamilyen sérülés esetén), hogy felgyorsítsuk a gyógyulást, és a további károsodástól megvédjük. Szórjuk meg őrölt fahéjjal a sérülés helyét.

6. Távol tartja a szúnyogokat a kertünktől

Szórjunk egy kevés fahéjat a növényeink köré, hogy távol tartsuk a szúnyogokat és egyéb bogarakat tőlük. Nem szeretik a fahéj erős illatát, így békességben élvezhetjük kertünket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?