Ezek a trükkök tényleg működnek: ennyire egyszerű a poloskák elleni védekezés

Ezek a trükkök tényleg működnek: ennyire egyszerű a poloskák elleni védekezés

agrarszektor.hu
Hosszú évek óta állandó problémát jelentenek a kertészek számára a poloskák, ráadásul az utóbbi időben sajnos még inkább elszaporodtak Magyarországon. Szinte lehetetlen védekezni ellenük, és úgy tűnik a bosszantó kártevőnek évről évre egyre több a tápnövénye. A poloskák ellen valószínűleg már rengeteg házi praktikával megpróbálkozott a kertészek többsége, ugyanakkor nem mindenkinél válnak be ugyanazok a módszerek. Az agrárszektor.hu már több praktikát, illetve csalinövényt is mutatott, amellyel távol tarthatók a kártevők a zöldségektől és gyümölcsöktől, de most hoztunk egy újabb trükköt, ami sokaknál már bevált.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egy zárt agráros Facebook-csoportban szúrtunk ki egy sokak szerint hatékony módszert, amellyel fel lehet venni a harcot a poloskák ellen. Egy kerttulajdonos osztotta meg tapasztalatait, miszerint tavaly megfigyelte, hogy a sokáig virágzó koriander mágnesként vonzotta a kártevőt, így nem a hasznos zöldséget vagy gyümölcsöt pusztította. Egy másik kertész szerint a zöldbab is kitűnő csalinövény, paradicsom mellé ültetve ugyanis inkább a babot választották a poloskák. Tény, hogy ilyenkor választanunk kell, melyik zöldséget áldozzuk be a pusztulás oltárán. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az agrárszektor.hu korábban már több olyan módszerről is beszámolt, amelyek beváltak a kertészeknél a poloskák ellen. Egyik ilyen volt a búza, van aki szerint ugyanis néhány szál búzával kitűnően távol lehet tartani a poloskákat a kerttől, mert a kártevő így inkább a kalászoló zöld gabonát szivogatja a zöldségek és gyümölcsök helyett. Ehhez elég mindössze néhány szem búzát elültetnünk a kertben négyzetméterenként, és a tapasztalatok szerint a növényeket alig éri majd kár. Ugyanebben a csoportban találtunk két újabb növényt is, amely a kertészek szerint ugyanúgy működik mint a búza. Az egyik ilyen a szőrös disznóparéj, amely például a paradicsomok közé ültetve kitűnően távol tartja a poloskákat. A másik növény a csalán, a tapasztalatok szerint ugyanis a virágzatát nagyon szereti a kártevő.

EZ IS ÉRDEKELHET

Volt olyan, akinél a fátyolfóliából varrott zsák vált be a poloskák ellen, ezeket tette ugyanis az éppen termést hozó zöldségek köré, mint a paradicsom vagy a paprika. A tapasztalatok szerint a zöldségek így is tökéletesen megérettek, a kártevők pedig a zsákon kívül ragadtak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A poloskák ellen egyébként nagyon nehéz védekezni az utóbbi években ugyanis egyre több lett a tápnövényük. Habár a mezőgazdaságban és kiskertekben engedélyezett rovarölő szerek mindegyike végez a kártevővel, komoly gondot jelent, hogy a táplálkozó lárvák a termések érésekor jelennek meg, ilyenkor azonban már ügyelni kell az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartására is.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?