Veszélyes kártevő jelent meg a magyar kertekben: mindent elpusztít, amit csak ér

Veszélyes kártevő jelent meg a magyar kertekben: mindent elpusztít, amit csak ér

agrarszektor.hu
Sok gondot okoznak a kertészeknek a poloskák és a bagolylepkék lárvái, amelyek még a hűvösebb idő ellenére is aktívak. A vetési bagolylepke és a káposztalepke hernyói októberben is komoly károkat okozhatnak a zöldséges kertekben, akár a növények teljes levélzetét is lerághatják.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Komoly károkat okozhatnak a veteményekben a még mindig aktív károsítók. Mostanra a legtöbb rovarkártevő már abbahagyta a pusztítást, de vetési bagolylepke és a káposztalepke hernyói továbbra is intenzíven táplálkoznak a növényeken - írta meg a BAON.hu.

A nyárból megmaradt, legtovább kitartó növényi kártevők a poloskák és a bagolylepkék lárvái. Ez idő tájt is sok gondot okoznak a kertészeknek. Ahogy Szabó Balázs, nagykőrösi növényvédelmi mérnök megjegyezte, a legtöbb gyümölcskártevő rajzása véget ért, és már a nyugati dióburok fúrólégy lárvái is a bebábozódásra készülnek. Ezért a lombbal együtt érdemes megsemmisíteni a lehullott, megfeketedett használhatatlan gyümölcsöt mielőtt a lárvák befészkelik magukat a talajba. Ezzel szemben a zöldséges kertekben még intenzíven táplálkoznak a lombon és a talajszinten a bagolylepke és a káposztalepke hernyói. Minél nagyobbak, annál jobb az étvágyuk, gyakran a teljes levélzetet lerágják a növényekről.

Október elején főleg a káposztafélékben okozhatnak súlyos kárt. A talajszinten élő vetési bagolylepke hernyója, a mocskospajor, a növények gyökérnyakát rágja. Ezért, ahol hervadást látunk, biztosra vehetjük, hogy a hernyók pusztítanak

- mondta Szabó Balázs nagykőrösi növényvédelmi mérnök.

A hőmérséklet csökkenésével a poloskák zöme, egyebek közt a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska megkezdte vándorlását a telelőhelyekre. A poloskák lakásba való bejutását megelőző és megakadályozó módszerekről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A poloskák azonban még most is okozhatnak a bosszúságot a termesztőknek. Szabó Balázs szerint gyakran lehet találkozni ezekkel a rovarokkal a szőlőfürtök bogyói között is. Bűzös váladékuktól kellemetlen ízűvé válik a termés és a must is. A lárvák is táplálkoznak még, majd csak az első fagyok által pusztulnak el. A szakember beszélt arról is, hogy számos növényvédőszer érhető el a kártevők ellen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?