Ezeket a zöldségeket ősszel is elvetheted: mutatjuk, mik kerülhetnek a földekbe

Ezeket a zöldségeket ősszel is elvetheted: mutatjuk, mik kerülhetnek a földekbe

Tóth Enikő
Hazánk ökológiai adottságainak köszönhetően több őszi vetésű növényfaj termesztésére lehetőségünk van. Mind az őszi vetésű szántóföldi növények, mind a kiskerti növények teleltetésre már jól bevált módszerekkel rendelkezünk, kisebb-nagyobb odafigyeléssel megteremthetjük magunknak már kora tavaszra a betevőnket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mindenekelőtt a legfontosabb a talajelőkészítés, és a megfelelő vetőmag kiválasztása. Fontos, hogy a gyökérágy nedves, rögmentes legyen, és ne legyenek művelőtalpra utaló jelek, se kiskertben, se a nagyobb termőterületeken. A jó mag- vagy vetőágy laza, gyommentes, egyenletes mélységű és aprómorzsás. Az ősszel vethető hidegtűrő zöldségfajok magjai általában már a vetés évében meggyökeresednek, fejlődésnek indulnak, majd a téli fagyok alatt hibernálódnak, viszont az első felmelegedésnél fejlődésnek indulnak.

Fontos, hogy a tél alá vetés nem tévesztendő össze az őszi vetéssel. Az utóbbi esetben ugyanis korábban, még az őszi szezon közepén - szeptember végén, októberben vetjük el a magot, így a növény még a tél beállta előtt kikel és megerősödik, így vészeli át a zord időszakot, kora tavasszal pedig már szedhető.

A kertészeti kultúrák őszi/tél alá vetése

Az őszi vetésnél figyelembe kell venni a felmagzás miatti termésveszteséget, hiszen sok zöldségnövényünk idő előtt magszárba szökken, vagyis túl hamar virágzik, és idő alatt hoz termést, ami pedig ront a termés minőségén. Minél fejlettebb a dughagyma, amit ültetünk, annál inkább fennáll a veszélye a felmagzásnak. Ez magfogás szempontjából hasznos, amennyiben az a célunk, de étkezési szempontból nem kívánatos, hiszen romlik a hagyma minősége. A hagyma felmagzását segíti a hideghatás, azaz a vernalizáció, vagy jarovizáció, amikor meghatározott időtartamú alacsony hőmérséklet kiváltja a generatív szervek kifejlődését, a magszár képződést. A hagyma mellett a káposztafélék, gyökérzöldségek (pl. zeller, répa) szintén hajlamosak erre. Ha tudjuk, melyik növény milyen körülmények között hajlamos magszárba szökkenni, akkor ezt el tudjuk kerülni. A téli vetéseknek ebben pedig nagy szerepük lehet.

Tél alá vetésre leginkább alkalmasak a rövid tenyészidejű, korai zöldség fajok/fajták: sárgarépa (Napoli, Karotela, Rondo), petrezselyem (Korai cukor), borsó (Debreceni és Újmajori korai, Rajnai törpe), spenót (Matador, Vital, Atlanta), sóska (Pallagi nagylevelű), mák, metélőhagyma és fokhagyma. Az őszi fokhagymát és a korai zöldhagymát legkésőbb október elejéig érdemes ledugni, kihajtva, meggyökeresedve szépen áttelel, legalább két héttel szedhető fel, mint a tavaszi vetés. A fejes saláta remekül bírja a telet, akár a korábbi felmagzott saláta magját is lehet vetni kiskertben. Óvakodjunk a mélyültetéstől, emellett ne aggódjunk, ha a magasan ültetett palánták az első öntözés ellenére ellankadnak, másnap újra felélénkülnek.

Őszi vetésű szántóföldi növények felmerülő növényvédelmi problémái

Az őszi vetésű növények számára a gyökérágy és a vetőágy készítése követi a tarlóápolási munkákat, majd maga a vetés. Legfontosabb ősszel vetendő növényeink az őszi káposztarepce, az őszi árpa és az őszi búza. A megválasztandó talajművelési technológia függvénye a földrajzi adottságoknak a talaj tulajdonságainak és nem utolsó sorban a termelő választásának. A kiskerti zöldségekkel szemben, az őszi vetésű szántóföldi növényeink sokkal kitettebbek a téli viszontagságos időjárásnak, vagy az esetleges vadkároknak. Szerencsére az optimális vetési idő megválasztásával, vagy a megfelelő technológiával mérsékelhető a károk mértéke.

A leginkább előforduló probléma lehet a hónyomás, másnéven a kipállás

Leginkább az őszi kalászosokban fordul elő, amikor a vetés túl buján megy a télbe, vastag, nehéz hótakaró borítja, vagy esetleg jégréteg képződik. Sajnos a hóolvadás után sárga a vetés, a növények könnyen kihúzhatóak, felmelegedés után pedig barnul az állomány. Amikor a területeink fedve vannak ezzel a nehéz hótakaróval, akkor a növények elhasználják a hóban tárolt levegőt, és megfulladnak. A jégréteg megtörésével, vagy granulált nitrogén műtrágya kijuttatásával enyhíthető a kár.

Hópenész

Szintén az őszi kalászosokat és takarmánykeverékeket károsítja, hasonlóképpen, mint a kipállás esetben. Lényeges különbség viszont, hogy a hópenész esetében a fuzárium fajok jelentős szerepet játszanak, így magasabb mértékű a károkozás is. Ez a kár csak abban az esetben merülhet fel, ha a termelő elmulasztotta a vetőmag csávázását. A kár mérséklése hasonló a kipálláséval, de a teljes terület mentése sajnos itt sem jellemző.

Felfagyás

Többnyire a kötött, sok agyagfrakciót tartalmazó, nagy duzzadóképességű talajokon jelentkezik, tél végén vagy kora tavasszal. A felfagyás oka a hőmérséklet ingadozása által kiváltott, talajokban lévő függőleges irányú mozgás. Ilyenkor az éjszakai fagyok hatására megfagy a talajban lévő víz, 9-10%-kal nagyobb lesz annak térfogata, ezért megemelkedik a talajszint. Nappal a magasabb hőmérséklet miatt a föld felső rétege kienged majd zsugorodik, majd ez a folyamatos talajmozgás eltépi a gyenge gyökérzetet, a növény sárga, majd rozsdabarna színű lesz, a növény pedig könnyen kihúzható lesz a földből.

Kifagyás

Jellemző probléma az őszi vetésű kultúráknál a kifagyás, ami ellen a tudatos vetés az egyetlen módszer. Ha optimális időben, nem fagyzugos területre vetünk jó fajta állományt, akkor megelőzhető a kifagyás veszélye, sőt még akár a -15 és -20 celsius fokos hidegeket is átvészelik.

Belvíz, pangó vizek

A víz borította talajokban a gyökérzóna már nem tartalmaz levegőt, mert teljesen kiszorult. Emellett ha napokig magasabb hőmérséklet, akkor a növény számára teljesen ellehetetleníti a túlélést, és elpusztul. Téli időszakban tehát ez a kártétel ritkább, viszont annál fenyegetőbb a kora tavaszi olvadások miatt. Sajnos a pangó vizek kialakulásában nagy szerepet játszanak az évekig tartó keskeny talajművelések (felső 10-15 cm tárcsázása), vagy a sekély szántás miatt kialakuló eke-, vagy tárcsatalp betegség. A rosszul talajművelési technológiák által romlik a talaj vízbefogadó- és vízelvezető képessége.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?