Hasznos rovarok a kertben: nem is hinnéd, mekkorát hibázol, ha elűzöd őket

Hasznos rovarok a kertben: nem is hinnéd, mekkorát hibázol, ha elűzöd őket

agrarszektor.hu
Bizony számos olyan rovar van a kertünkben, amely amellett, hogy ártalmatlan a növényeink számára, még a hasznunkra is válhat. Nem érdemes tehát azonnal megszabadulni minden élőlénytől a kertben, akadnak ugyanis olyanok, amelyek a beporzásban segíthetnek, egyesek a kártevőket pusztítják, mások pedig a növényeinket és a talajt teszik egészségesebbé. Összegyűjtöttük a kert leghasznosabb rovarait, így ezentúl biztosan kétszer meggondolod majd, hogy elűzd-e őket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nem minden rovar okoz kárt növényeinkben, sőt, sokkal több a hasznos repülő lény a kertünkben, mint hinnénk. Mielőtt tehát azonnal az elpusztításukon gondolkodnánk, érdemes utánanézni, hogy melyek azok a rovarok, amelyek hasznunkra válhatnak a kertben, és hozzájárulhatnak ahhoz, hogy még csodásabbak legyenek növényeink - írja a balconygardenweb.com.

1. Méh

A méhek amellett, hogy a mézkészítés királyai, elengedhetetlen szereplői a kertünknek, nagyban hozzájárulnak ugyanis a növények egészséges fejlődéséhez. Köztudott, hogy ők a legfontosabbb beporzók, hiszen miközben felfalják a virágok nedveit, be is porozzák őket. 

2. Katicabogár

A katicabogarak igen falánk rovarok, étvágyuk szinte kielégíthetetlen. Az egyik leghasznosabb tagjai kertünknek, kedvenc táplálékaik között ugyanis olyan kártevők vannak, mint például a levéltetvek. Nem érdemes tehát megszabadulnunk a katicáktól, hiszen ők az egyik legjobb természetes kártevőirtók. 

3. Lepke

A lepkéknek szintén nagy hasznát vehetjük kertünkben, amellett ugyanis, hogy szépek és színesek, a növények szaporodásában is segítenek. A lepkék általában a virágok nektárjával táplálkoznak, a pollenek szétszórásával azonban a növények megtermékenyítésében is hasznunkra lehetnek.

4. Szitakötő

A szitakötők amellett, hogy lenyűgözően néznek ki, nagyon hasznos rovarok. Olyan kártevőkkel táplálkoznak ugyanis, mint például a szúnyogok, valamint a gyümölcslegyek és azok lárvái, így ha találkozunk velük a kertünkben, az csak jót jelenthet, hiszen a katicabogarakhoz hasonlóan ők is segítségünkre lehetnek a kártevők irtásában. 

5. Földigiliszta

A földigilisztákat, illetve azt, mennyire hasznosak a kertben, senkinek sem kell bemutatni. Ezek az élőlények rengeteg tápanyaggal látják el a talajt és a növényeinket, szellőztetik, valamint levegőztetik a termőföldet, emellett szabályozzák annak pH-ját is. 

6. Poszméh vagy dongó

A dongók szintén hasznos beporzóknak számítanak, méretük ne tévesszen meg senkit, ártalmatlanok, és csak ritkán "harapnak". A méhekhez hasonlóan ők is kolóniákban élnak, lakhelyük azonban a talajban, avarban, valamint üreges farönkökben van. A poszméhek kedvenc csemegéje a növények nektárja, így a virágzó gyümölcsfák igazi svédasztalt jelentenek számukra. 

7. Pók

Habár a pókok a legtöbb ember számára hátborzongató kis lények, a kertek egyik leghasznosabb állatainak számítanak. Néhány pókfaj valóban ártalmas lehet, de többségük ártalmatlan, és a növények számára legveszélyesebb kártevők pusztításával foglalatoskodnak. Kedvenc eledeleik közé tartoznak többek között a hangyák, a legyek, a szúnyogok, illetve a levéltetvek. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06