Gyomirtás-kisokos nemcsak kezdőknek: ezeket rontják el a legtöbben permetezéskor

Gyomirtás-kisokos nemcsak kezdőknek: ezeket rontják el a legtöbben permetezéskor

agrarszektor.hu
Rengetegen használnak különböző gyomirtókat a kertben, a permetezés során azonban érdemes néhány dologra odafigyelni. A legfontosabb minden esetben a megelőzés kell, hogy legyen, tehát a vegyszerek alkalmazása helyett inkább törekedjünk arra, hogy gazmentes legyen a kertünk. Ugyanakkor ha már bekövetkezett a baj, akkor a herbicidek használata előtt minden esetben olvassuk el a címkén található utasításokat, és ha a lépéseket pontosan követjük, akkor garantáltan kipusztul majd az összes gyom a kertben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gyomok a kertészek egyik legnagyobb ellenségei, képesek egyik pillanatról a másikra, észrevétlenül birtokba venni az egész kertet, kiszorítva ezzel a fogyasztásra termesztett növényeket. Ma már számos gyomirtó szer létezik, rengeteg termék közül válogathatunk, permetezés előtt azonban nem árt tájékozódni az alkalmazandó herbicidről. Minden esetben olvassuk el tehát a címkét, és a biztonságos használat érdekében pontosan kövessük a rajta lévő utasításokat. Emellett fontos, hogy megismerjük a kiirtandó gazokat is, illetve az azok körül található növényeket - írja a bhg.com. 

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

1. Kezdd a megelőzéssel

A gyomok ellen folytatott harc általában már azelőtt elkezdődik, mielőtt megjelennek a kertben. Érdemes tehát minden esetben a megelőzéssel kezdeni, és olyan kertet kialakítani, amely nem kedvez a gazok kialakulásának. Figyeljünk oda az egészséges növényápolásra, mindig a mikroklímának megfelelő növényeket ültessünk, gondoskodjunk talajtakaróról, valamint a megfelelő öntözésről is. Ha mindezeket szem előtt tartjuk, akkor a gyomoknak esélyük sem lesz megtelepedni a kertünkben. Ajánlott hetente legalább egyszer bejárni a kertet, és kihúzogatni kézzel az észlelt betolakodókat, erre a legalkamasabb időpont kora reggel, késő délután, illetve locsolás, vagy eső után van. 

2. Ismerd meg az ellenséget (gyomot) és a környezetét

A gyomirtás során az első lépés a kiirtandó gaz megismerése kell legyen: milyen növényről is van szó pontosan? A gyomirtó termékek fajspecifikusak, tehát ami elpusztítja az egyiket, nem biztos, hogy a másikkal is ezt teszi. Mielőtt kiválasztjuk a permetezőszert, nézzük meg azt is, mi nő a gaz közelében, hiszen figyelnünk kell arra, hogy a fogyasztásra szánt növényekre ne kerüljön a gyomirtóból. Így kerüljük azt is, hogy szélben permetezünk, ha lehet a kora reggeli, vagy késő dálután, szélcsendes időszakot válasszuk ki erre a munkára.

3. Nézz utána, milyen hatása lehet a szernek, nemcsak a gyomokra, de a többi növényre és az állatokra is

A gyomirtók olyan kémiai anyagok, amelyek a növények működésére hatnak, ebből adódóan nemcsak a gazok pusztítják el, de a zöldségeket, virágokat, gyümölcsöket is. Bánjunk tehát óvatosan ezekkel a szerekkel, hiszen ha nem használjuk megfelelően őket, akkor akár az állatainkra is veszélyt jelenthetnek.

4. Mindig kövesd a címkén található utasítást!

A termékeken lévő címkét ajánlott minden esetben elolvasni, számtalan olyan információt tartalmazhat ugyanis, amely elengedhetetlen a biztonságos gyomirtáshoz. Oda kell tehát figyelni a herbicidek rendeltetésszerű használatára. 

5. Vegyszerek helyett érdemes a természetes gyomirtókat is kipróbálni, alkalmazni

Sokan azt gondolják, hogy a szerves, illetve természetes herbicidek jóval biztonságosabbak, mint a szintetikus termékek, pedig ez nem feltétlenül igaz. Ez a tévhit döntően annak köszönhető, hogy előbbiek gyorsabban lebomlanak, mint néhány kémiai szer, amelyek valószínűleg hosszabb ideig a talajban, esetleg a növényekben maradhatnak. Rengetegen tartanak attól is, hogy a hagyományos gyomirtók veszélyesek lehetnek az állatokra, esetleg a fogyasztásra termesztett növényekre, pedig ha körültekintően, a címkét pontosan elolvasva használjuk a vegyszereket a kertben, akkor nem kell aggódnunk, hogy baj lesz. Ugyanakkor mindenképp érdemes a természetes szereket is kipróbálni, alkalmazni, végső esetben pedig marad a bevált, kézi módszer. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?