Filléres csodaszer: nem is hinnéd, mi mindenre használható a fahéj a kertben

Filléres csodaszer: nem is hinnéd, mi mindenre használható a fahéj a kertben

agrarszektor.hu
Az már talán senkinek sem újdonság, hogy a fahéjnak nagyon sok jótékony hatása van és számos területen hasznosítható. Elég, ha csak a sütésre, főzésre gondolunk, de még egyes betegségek ellen is jó hasznát vehetjük. Arról azonban már csak kevesebben hallottak, hogy a magas alkaloid tartalma révén mennyi mindenre felhasználhatjuk a kertben. Ezekhez gyűjtöttünk össze néhány tuti tippet, így mostantól könnyedén felvehetjük a harcot a veteményest érintő számtalan probléma ellen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kert egy csodálatos dolog, rengeteg örömet tud okozni a tulajdonosainak, ám sok esetben meg kell küzdenünk bizonyos problémák ellen. Ilyenek lehetnek például a kártevők megjelenése, a különböző betegségek, gombák és persze nem szabad megfeledkezni a kíméletlen időjárásról sem. Bár utóbbin sajnos még a fahéj sem tud segíteni, a többin viszont már annál inkább - írja a balconygardenweb.com.

EZ IS ÉRDEKELHET

1. Sem a nyulak, sem a mókusok nem lesznek hívatlan vendégek a kertben

A fahéj segítségével könnyedén távol tudjuk majd tartani a kisebb testű emlősöket, beleértve a nyulakat és a mókusokat is, akik komoly károkat tudnak okozni a veteményesünkben. Csak szórjuk meg vékonyan az adott területet fahéjjal, ami aztán az orr,- és nyálkahártyájukat irritálni fogja az állatoknak, de mindezt úgy, hogy nem lehet tőle komolyabb bajuk!

2. Fahéjjal a szúnyogok ellen 

A fahéjolajat és magát az őrölt fahéjat is használhatjuk a rovarok, például a szúnyogok ellen is. A használata pedig ebben az esetben sem nehéz, egyszerűen csak cseppentsük/szórjuk az érintett területre, a többi pedig már a fahéj dolga lesz.

3. Megöli a gombákat

Csak szórjunk fahéjat azokra a részekre, ahol a gombák felbukkantak, kordában fogja őket tartani, az biztos!

EZ IS ÉRDEKELHET

4. A növények növekedést is segíti

Ha ültetünk, akkor érdemes belemártani a fahéjba a dugvány szárának végét. Egy kanálnyi őrölt fahéjat helyezzünk papírtörölközőre, és óvatosan dörzsöljük be vele a nedves szárat, ezután pedig már el is ültethetjük. Serkenti a gyökérnövekedést, és pótolja a növények gyökereztetésekor használt hormont.

5. A hangyáktól is megszabadít 

Ha meg akarunk szabadulni a hangyáktól, akkor is érdemes a fahéjhoz nyúlni. Csak szórjuk szét ott, ahol megjelentek a hangyák vagy csak szeretnénk, hogy ne bukkanjanak elő. A hangyák ki nem állhatják a fahéj illatát, ezért messziről elkerülik a fahéjas helyeket.

6. Óvjuk a palántákat a betegségektől

Számos gombás és egyéb betegség okozhatja a palánták halálát. Szórjuk meg a talajt fahéjporral, hogy megvédjük csemetéinket a különböző betegségektől.

7. Igazi gombaölő

Gombás megbetegedésben szenvednek a növények? Ne essünk pánikba, csak keverjünk össze egy kis fahéjat meleg vízzel, és hagyjuk úgy egy éjszakán át. Utána pedig töltsük bele egy szórófejes palackba, majd fújjuk be a növényeinket az oldattal.

8. Gyógyítsuk meg vele a növényeket

A fahéj nagyszerű a sérült növények számára is, hiszen elősegíti a gyors gyógyulást, ha a sérült részekre szórjuk.

9. A szobanövényeinkhez is használhatjuk

Nagyszerűen működik a fahéj a poratkák, legyek és más kártevők ellen. Nincs is más dolgunk, csak a növényünk körüli részre szórni. Ezen kívül a penész elleni védekezésben is használhatjuk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?