Igazi csodanövény lapul a magyar kertekben: sokan gaznak hiszik, pedig aranyat ér

Igazi csodanövény lapul a magyar kertekben: sokan gaznak hiszik, pedig aranyat ér

agrarszektor.hu
Amit a palánták között a kertben gyomnak látunk, lehet, hogy értékes és ehető növény, amelynek hatóanyagaiért a patikában súlyos ezreket adunk ki. Szóval óvatosan azzal a kapálással, hiszen lehet, hogy egy igazi kincset semmisítünk meg pillanatok alatt. A kövér porcsinnak most kezdődik a szezonja, úgyhogy itt az ideje a begyűjtésnek, mivel számos jótékony hatással bír ez a sokszor egyszerű gaznak hitt csodanövény.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Húzkodjuk ki a földből, de a nyári hőgutában is életerősebb, mint bármi más haszonnövény. Az egyik legaromásabb és a legfűszeresebb növény, ez pedig nem más, mint a kövér porcsin - írja a HelloVidék. Pozsgás szára, szép sárga virágzata és élénkzöld levele összetéveszthetetlen, a nyárnak ebben az időszakában tele vannak vele a kertek. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Könnyen felismerhetjük

Népies neve egyébként disznója, disznóporcsin, kövérfű, kövérke, kövérlányka, poncsér. Csupasz, 30 cm magas, egynyári növény, húsos, kúszó szárral. Pozsgás, fényes levelei sötétzöld színűek, tojásdad alakúak. Virágainak 5-6 szirma van. Kellemesen savanykás íze miatt főzve fogyasztják. Június végén megjelenik a kövér porcsin szép, fényes leveleivel, és szinte kiirthatatlanul. Szétterülő ágaival gyorsan beborítja a kertet. Lehet szárazság, lehet esős időszak, egy biztos: a porcsin szabadon burjánzik. 

Ebben a növényben van a legtöbb omega-3

Az esszenciális zsírsavak (omega-3 és alfa-linolénsav) a kövér porcsin súlyának több mint 15%-át adják. Nem tudunk annyi halat enni, amennyi ebben a vadon növő, igénytelen gaznak kinéző növényben megterem. Kiváló roboráló, levelei vasban és C-vitaminban gazdagok. E-vitamint, béta-karotint, káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort is tartalmaz. Antioxidáns és immunerősítő hatású. Sőt, állítólag az öregedés folyamatát is lassítja, illetve külsőleg pakolásként, izomgörcsök oldására hatásos - mégis alig hallani róla. Konyhai felhasználásra is alkalmas, mivel ásványi sókban és B-, C-vitaminban gazdag, kellemesen sós ízű. Leveleit és fiatal hajtásait gyűjthetjük, a közvetlen virágzás előtt begyűjtött levelek és hajtások a legmegfelelőbbek. A fiatal levelek és hajtások befőzéssel és fagyasztással egyaránt tartósíthatók. A kövér porcsin főtt, sült húsokhoz és grillezett ételekhez kínálható. A felaprított levelek a paradicsomsalátának kitűnő ízt adnak. Nem szabad az étellel együtt főzni, a finomra vágott leveleket tálalás előtt hintsük az ételre. Frissen és szárítva sószegény diétás ételek ízesítésére kiválóan alkalmasak, a nagyobb, idősebb levelekből pedig még főzelék is készíthető.

Mélyen a zsebbe kell nyúlnunk, ha nem terem a közelünkben

Ha beütjük a neten, akkor több verziót is kidob, lehet teaként is vásárolni, de jellemzőbben kapszulás formában kínálják kiváló hatóanyagát, nem kevés pénzért: 4600 forint - 10000 forintba kerül egy doboznyi porcsin-kapszula. Lopes-Szabó Zsuzsa, a bükki füvesember, vagyis Szabó Gyuri bácsi lánya is elárulta a lapnak, hogy ők ugyan nem árusítanak porcsinból készült teát, de gyógyhatásait sokra becsülik:

A porcsinfű teáját vese- és hólyagbántalmak, vesekőképződés esetén fogyaszthatjuk. Prosztata-megnagyobbodásra, illetve prosztatagyulladásra is ajánljuk. Vérzéscsillapító hatása miatt gyomor-, bél- és tüdővérzés esetén is alkalmazható. Bélhurutnál, valamint bélférgesség esetén is fogyasztható 

- közölték.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tejben főzve is ajánlott a fogyasztása

A teáját vese- és hólyagbántalmakra isszák, de az 1,2% vízben nem oldódó kovasavtartalma elvész, ha nem tejben készítik el. Ugyanúgy, mintha teát főzénk, forrásban lévő tejjel kell leönteni a 2,5 dl-es edénybe tett púpozott teáskanál porcsinfüvet. Nyolc-tíz perces állás után kell leszűrni. A kovasavat a vese nehezen dolgozza fel - de nagyon jó a kőképződés ellen -, ezért túl sokáig nem szabad inni. Ez maximum két hetet jelent. Utána két hétig időt kell hagyni a vesének, hogy a benne lévő kovasavat kidolgozza magából. Napi egy reggel elfogyasztott csészénél többet ne igyunk belőle! Még jobb, ha csak minden másnap fogyasztjuk.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?